Вашингтон налага 25% мита върху още китайски стоки

Вашингтон налага 25% мита върху още китайски стоки

САЩ ще започнат от 23 август да събират по 25 процента мито върху още китайски стоки за 16 милиарда долара, съобщи офисът на търговския представител на САЩ, цитиран от световните агенции.

Тези нови мита се прибавят към вече въведени на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност.
 
Окончателният списък за 25-процентни мита върху китайски стоки за общо 50 милиарда долара съдържа 279 артикула.
 
Двете най-големи световни икономики са в търговски спор след обвиненията на САЩ, че Китай използва агресивни тактики, включително киберкражби. 
 
Администрацията на Тръмп обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.
 
На 1 август търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че президентът Тръмп му е възложил да проучи възможността да увеличи митата от 10 на 25 процента върху китайски вносни стоки за 200 милиарда долара.
 

Китай отвръща синхронно

Китай налага допълнителни вносни мита от 25 процента върху американски стоки за 16 млрд. долара - от петрол и стоманени продукти до автомобили и медицинско оборудване. Новите тарифи ще влязат в сила от 23 август, синхронно с новите американски мита, обяви днес китайското министерство на търговията, цитирано от световните агенции.

"Това е много неразумна практика", отбелязва министерството на сайта си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят