Тръмп е поискал да се намалят тестовете за коронавирус в САЩ

Тръмп е поискал да се намалят тестовете за коронавирус в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е поискал здравните власти да забавят тестването за новия коронавирус, наричайки го "нож с две остриета", предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че в САЩ са били изследвани досега 25 милиона души - много повече, отколкото в други страни.

"Когато изследваш в такъв мащаб, ще откриеш повече хора, повече случаи. Затова казах на хората ми: "Забавете тестването, моля", заяви президентът на предизборен митинг в Тълса, Оклахома. Много от неговите привърженици в залата не носеха маски.

Представител на Белия дом обаче каза, че президентът се е пошегувал с този призив.

Президентът заяви, че е спасил стотици хиляди животи, като е затворил границите на САЩ за пътуващи от Китай и Европа. Но се оплака, че медиите, разпространяващи "фалшиви новини", не са отчели тези негови заслуги и не оценяват "феноменалната работа", която е свършил в борбата с пандемията.

Ройтерс отбелязва, че начинът, по който Тръмп е реагирал на заразата, е довел до спад в популярността му. Американският президент отначало пренебрегна заплахата от коронавируса и влезе в конфликт с губернатори, които опитаха да наложат мерки, за да забавят разпространението му. През последните седмици Тръмп изостава по рейтинг с 13 процентни пункта от съперника си Джо Байдън.

САЩ са най-тежко засегнатата страна в света от коронавируса със 119 654 смъртни случая от общо 2 251 205 заразени, отбеляза Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус