Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Техеран заплаши да прекрати ограниченията за обогатяване на уран

Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Евентуална война между САЩ и Иран, която не включва наземни операции, няма да продължи дълго, коментира американският президент Донал Тръмо в сряда.

В същото време той потвърди желанието си да избегне военна конфронтация.

"Надявам се това да не се случи, но сме в много силна позиция, ако нещо подобно се случи", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс Бизнес Нетуърк", попитан дали назрява война.

"Не говоря за наземна операция . . . Казвам само, че ако се случи, няма да продължи дълго", предупреди американският президент. 

Няколко часа по-рано Тръмп изрази надежда, че Иран правилно е възприел неговия сигнал, след като той отмени нанасянето на удар в отговор на свалянето на американски безпилотен самолет над Ормузкия проток.

Иран приема моите предупреждения сериозно, каза президентът, говорейки пред репортери в Белия дом.

Тръмп увери, че САЩ са готови за всякакви действия от страна на Иран и нямат нужда от стратегия за изход от кризата в случай на нейното изостряне.

На въпрос дали смята, че Иран ще седне на масата за преговори, Тръмп каза: "Ние сме готови за всичко, това няма значение. Каквото и да направят те, аз съм готов за всичко".

После добави, че когато те са готови да преговарят, ще потърсят контакт с него.

"Иран може да направи много сериозна грешка"

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън каза от своя страна, че "всички опции остават на масата", ако Иран надхвърли залегналия в ядреното споразумение от 2015 г. лимит за обогатяването на уран.

Болтън каза това на пресконференция след днешната тристранна среща на високо равнище по сигурността в Ерусалим.

Той отговаряше на въпрос дали военният удар все още е опция, ако Иран надхвърли прага за запасите от уран от 300 кг, който е определен в споразумението. Болтън допълни, че "пренебрегне ли тези лимити, Иран ще направи много сериозна грешка".

Техеран заяви, че до четвъртък ще разполага с над 300 кг нискообогатен уран, в нарушение на споразумението.

Отделно от това, Европа има краен срок до 7 юли, поставен от Техеран, да предложи по-добро споразумение или Иран ще започне да обогатява урана си по-близо до нужните за ядрено оръжие равнища.

Болтън прогнозира, че кампанията на Вашингтон на натиск срещу Иран ще накара Техеран да преговаря, предаде Ройтерс.

"Или ще схванат посланието, или просто ще засилим още повече кампанията на максимален натиск", заяви Болтън.

"Смятам, че комбинацията от санкции и други видове натиск ще доведе Иран на масата (за преговори)", допълни той.

Междувременно иранския президент Хасан Рохани заяви, че иранските сили "ще отвърнат решително на всяко ново нарушение на въздушното пространство на Иран от САЩ".

Иранският лидер отбеляза също, че според него "обстановката изцяло ще се промени, ако европейските страни изпълнят задълженията си" по договора за иранската ядрена програма, "особено в онези части, свързани с банковата сфера и износа на петрол".

Иран вече не се чувства ограничен от ядреното споразумение

На фона на растящото напрежение, Техеран обяви на на 8 май, че престава да се чувства обвързан от ограниченията, наложени на запасите му от тежка вода и обогатен уран чрез споразумението, подписано през 2015 г. във Виена с шестте големи международни сили.

"Считано от 7 юли" Иран ще се освободи "решително" от още два от ангажиментите си, поети през 2015 г. в рамките на международното споразумение за ядрената му програма, съобщи агенция Фарс, като цитира високопоставен ирански служител, предаде Франс прес.

Това съобщение, направено в отговор на взетото преди година решение на Вашингтон да се оттегли едностранно от сделката и да наложи отново санкции на ислямската република, беше съпроводено от ултиматум.

Техеран даде 60 дни на останалите страни по договора (Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия) да му помогнат да заобиколи тези санкции, които парализират икономиката му, особено финансовата му система и износа на петрол.

В противен случай, Техеран заплаши да прекрати ограниченията, свързани със "степента на обогатяване на уран" (ограничена от споразумението до 3.67 процента) и да възобнови работата по проект за строителство на реактор за тежка вода в Арак, замразен съгласно споразумението.

Агенция Фарс съобщи, че е получила ексклузивно изявление от адмирал Али Шамхани - генерален секретар на върховния съвет за национална сигурност, в което той казва, че е уморен от "нахалството" на европейските държави, които упражняват "повишен натиск", за да накарат Иран да продължи да изпълнява ангажиментите си, "без останалите страни да изпълняват" своите.

В резултат на това, изтъква адмиралът, въз основа на решение на Върховния съвет за национална сигурност, обявено на 8 май, "вторият етап от плана за ограничаване на ангажиментите, поети от Иран, ще започне решително, считано от 7 юли".

По този начин, страните, според които "търпението" на Ислямската република е било слабост и летаргия, ще си дадат сметка, че отговорът на Иран на нападението с американски дрон, свален на 20 юни, няма да е различен от този, който ще бъде даден на техните "прикрити политически усилия за ограничаване на неотменните права на иранския народ", съобщава Фарс, като цитира писменото изявление на адмирал Шамхани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?