Тръмп и Байдън отправят коренно различни послания за пандемията

Доналд Тръмп и Джо Байдън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и новоизбраният президент Джо Байдън представиха коренно различни оценки за пандемията от коронавирус - Тръмп се съсредоточи върху "медицинското чудо" на ваксините, а Байдън предупреди за "доста мрачна зима", пише в. "Ню Йорк таймс" в статия, озаглавена "Двама президенти, две послания, един вирус убиец".

Тръмп едва ли не обяви победа над пандемията, хвалейки новите ваксини и поздравявайки себе си за това, че е направил нещо, което "никой досега не е виждал". Байдън обяви пандемията за по-смъртоносна от всякога и я нарече събитие с "масови жертви", което оставя "зееща дупка" в Америка и предстои да донесе още нещастия.

В историята рядко е имало случаи, когато от Вашингтон да са идвали подобни противоположни послания във време на национална криза. Това става в период на предаване на властта, което се оказва по-обезпокоително от всяко друго през последните над 100 години, отбелязва американското издание.

Произнесените от сегашния и бъдещия президент на САЩ речи, представящи коренно различни виждания за реалността, едва ли могат по-ясно да подчертаят различията между двамата. Тръмп се изказа в триумфален дух и се хвалеше с "невероятното", "невиждано", "изумително" разработване на ваксини срещу коронавируса. Байдън показа съчувствие към страданието на хората, призова съпротивляващите се на предпазните мерки да носят маски и предупреди, че тежката ситуация няма да приключи скоро.

На проявата на Тръмп десетки служители и гости се бяха събрали в зала. Повечето носеха маски, което беше промяна за Белия дом. Те обаче не спазваха социална дистанция. Самият президент, който беше приет в болница с Covid-19 през октомври, не носеше маска, докато зад него 15 души от неговия екип се бяха събрали за подписването на изпълнителна заповед, с която се дава приоритет на осигуряването на ваксина за американците пред хората в другите държави.

На проявата на Байдън присъстваха само няколко души, като всички носеха маски и седяха на разстояние един от друг, а екипът му направи поредното си съобщение, че новоизбраният президент отново е дал отрицателна проба за коронавирус.

Контрастът между двамата изпъква в опасен за САЩ момент, когато числеността на новите случаи на заразяване бележи нови върхови нива, болниците са препълнени, а броят на смъртните случаи значително нараства. Новите ваксини, разработени при управлението на Тръмп, може да бъдат одобрени до дни, но само здравните работници и най-уязвимите групи от населението ще бъдат ваксинирани в краткосрочен план, а повечето американци вероятно ще получат достъп до животоспасяващата имунизация не по-рано от пролетта, коментира "Ню Йорк таймс".

Байдън обеща, че през първите 100 дни от неговото президентство ще бъдат направени 100 милиона ваксинации в САЩ, а Тръмп пренебрегна задълбочаващата се здравна криза и повтори неверните си твърдения, че той, а не Байдън, е спечелил президентските избори през ноември.

Новоизбраният американски президент представи своя нов ръководен екип в областта на здравеопазването и очерта настъпателен план за борба с пандемията. Байдън обеща да следва доста различен подход от този на сегашния стопанин на Белия дом, който през последните седмици от своето президентство пренебрегва кризата и вместо това се е съсредоточил върху усилия за отмяна на резултатите от изборите, пише в. "Гардиън".

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?