Тръмп обвини Русия и Иран, че подкрепят "животното Асад"

ЕС призова за международен отговор след химическата атака в Сирия

Тръмп обвини Русия и Иран, че подкрепят "животното Асад"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия, предаде Ройтерс.

Тръмп направи това в три туита, в които обвини руския президент Владимир Путин и Иран, че подкрепят както той пише "животното Асад", допълва агенцията.

"Много загинали, в това число жени и деца, в една безсмислена ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Районът на тази жестокост е ограничен за достъп и обсаден от Сирийската армия, което го прави напълно недостъпен за външния свят", пише Тръмп в първия си туит.

"Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на Животното Асад", допълва той и после предупреждава, че ще трябва да бъде платена "висока цена".

"Отворете района незабавно за медицинска помощ и проверка", призовава Тръмп в друг туит.
В трети туит той пише: "Ако президентът Обама бе преминал обявената от него Червена Линия в Пясъка, сирийското бедствие отдавна щеше да е свършило! Животното Асад щеше да бъде в миналото!"

Междувременно Европейският съюз (ЕС) разпространми своя позиция по случая, в която се казва, че доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, предаде Ройтерс. 

"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението на ЕС.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки. Сирийската страна отрича правителствените сили да са извършвали каквото и да е химическо нападение по град Дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят