Тръмп притискал щатски служител да му "намери" гласове в Джорджия

Тръмп притискал щатски служител  да му "намери" гласове в Джорджия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър да "намери" достатъчно гласове, за да потвърди победата му в щата, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията определя вчерашния разговор като "последната стъпка от безпрецедентни опити на действащ президент да окаже натиск на щатски политик да промени резултата от свободни и честни избори, които въпросният президент е загубил". Новата намеса и продължаващите неоснователни твърдения за измама, направени от първия президент от близо 30 години, който не успя да спечели втори мандат, се случиха близо две седмици преди края на мандата на Тръмп и два дни преди втория кръг на изборите в щата Джорджия, които ще определят коя партия контролира Сената на САЩ.

Тръмп потвърди в Туитър, че е разговарял с Рафенспъргър. Щатският секретар от своя страна заяви в Туитър, че твърденията, направени от президента по време на разговора, са неверни.

Откъси от разговора бяха публикувани онлайн от в. "Вашингтон пост".

Тръмп отказа да признае загубата си от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. По време на разговора той казва на Рафенспъргър: "Това е всичко, което искам да направя. Просто искам да намеря 11 780 гласа". "Защото ние спечелихме щата", изразява увереността си Тръмп.

При това президентът намеква, че ако Рафенспъргър и неговият юридически съветник не намерят бюлетините, които според Тръмп са били подадени в негова подкрепа, а после унищожени, и двамата могат да се смятат за съучастници в престъпление. В отговор Рафенспъргър е заявил, че резултатите от изборите в Джорджия са реални, а нарушенията, за които говори Тръмп, не са били открити. 

Същевременно десетимата живи бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили.

Аштън Картър, Лион Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър призоваха в статия във в. "Вашингтон пост" Пентагона да поеме ангажимент за мирно предаване на властта.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда, когато трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори през ноември.

"Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия", смятат бившите министри, двама от които - Матис и Еспър - бяха назначени от Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?