Тръмп: Само едно нещо ще подейства на Северна Корея

Скоро щяло да стане ясно какво е то, лидерът на Пхенян обяви, че ще продължи даразвивя ядрената си програма

Тръмп: Само едно нещо ще подейства на Северна Корея

"Само едно нещо ще проработи" в отношенията със Северна Корея след като години наред разговори с Пхенян завършват без резултат, предупреди американският президент Доналд Тръмп в неделя.

"Президентите и техните администрации разговаряха 25 години със Северна Корея, споразумения бяха направени и огромни суми пари бяха платени", написа Тръмп в "Туитър". "Това не подейства, споразуменията бяха нарушавани, преди да изсъхне мастилото, направиха на глупаци САЩ, преговарящите. Съжалявам, но само едно нещо ще подейства!", допълва той, без да уточнява какво има предвид.

Думите му могат да се приемат като пореден намек за военни действия, след предишни негови изявления, че САЩ "изцяло ще унищожат" Северна Корея, ако е необходимо да защитят себе си и своите съюзници от ядрените заплахи на Пхенян, припомни Ройтерс.

Запитан по-късно от журналисти какво е имал предвид, Тръмп им обеща скоро да разберат смисъла на изказването му относно единствената възможна реакция срещу ядрената заплаха от страна на Пхенян.

Двете държави са в гореща риторика след ядреното активизиране на Северна Корея, извършила редица ракетни опити в последно време.

На 30 септември държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че американската страна проучва възможностите за възобновяване на консултациите с Корейската народно-демократична република (КНДР) относно уреждането на кризата. Ден по-късно обаче Тръмп написа в Туитър, че Тилърсън "напразно си губи времето, опитвайки се да води преговори с малкия "човек-ракета", какъвто епитет той използва за лидера на Северна Кория Ким Чен-ун.

В същото време Ким Чен-ун заяви в неделя, че Северна Корея ще продължи да развива успоредно икономиката и ракетно-ядрената си програма. По време на първото от май 2016 г. досега пленарно заседание на централния комитет на Корейската трудова партия той отново остро критикува САЩ, "които се опитват да задушат независимостта" на КНДР и нейната свобода да съществува и да се развива", като "майсторят нови и нови санкции, подкрепяни от своите васали".

По думите на Ким Чен-ун текущата ситуация показва, че "политиката за успоредно развитие се оказа съвсем правилна и републиката ще продължи занапред да се движи по този път".

Ситуацията в региона остава крайно напрегната заради активното развитие на ракетно-ядрената програма на Пхенян. През юли КНДР направи два опита с балистични ракети, през август и септември изстреля още две, които прелетяха над Япония, а на 3 септември заяви, че успешно е бил изпробван водороден заряд за бойната глава на междуконтинентална балистична ракета, напомня ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?