Тръмп се обяви за истински защитник на околната среда

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за "истински защитник на околната среда", но въпреки консенсуса сред учените заяви, че не може да каже дали човешката дейност е причина за климатичните промени, предаде Франс прес.

"Искам абсолютно чиста вода, искам възможно най-чист въздух, какъвто вече имаме, това се подобри за последната година", заяви президентът, без да уточни на какви данни се позовава.

"Аз съм истински защитник на околната среда. Много хора се усмихват, когато го чуят", добави президентът, който посети щата Джорджия след преминаването на урагана Майкъл.

"Ще имам най-чистия въздух. Но това не означава, че трябва да принудим всички предприятия да сложат ключа под изтривалката", продължи той. На въпрос за климатичните промени, които в миналото е наричал "шега", президентът отвърна: "Има нещо, независимо дали се дължи на човешката дейност или не", продължи той.

През юни 2017 г. Тръмп оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата.

Според изчисления на учени от Харвардския университет правителството на Тръмп е отменило или започнало да отменя 76 закона и регламента за околната среда, с което фактически отхвърля целите за намаляване на парниковите газове, определени от предшественика му Барак Обама, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?