Тръмп ще иска 8.6 млрд. долара за стената с Мексико в бюджета догодина

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще поиска от Конгреса 8,6 милиарда долара за финансиране на стената по границата с Мексико, предаде Ройтерс в неделя.

Искането ще бъде представено в понеделник при представянето на  бюджета за фискалната 2020 г. Това е с шест пъти повече отколкото Конгресът отпусна за финансиране на стената през миналите две фискални години.

Изчислената от Тръмп сума е по план от 2017 г., представен от служители на американските митници и на службата за гранична защита. Той предвижда построяване или замяна на заграждения по протежение на 1162 километра от границата. Като цяло се смята, че всичко това ще струва общо 18 милиарда долара. Досега само 179 километра са били изградени или са в процес на изграждане.

През фискалната 2017 г. 341 милиона долара бяха отпуснати за 64 километра от стената, а през фискалната 2018 г. бяха отпуснати 1.375 милиарда долара за 132 километра от стената. За фискалната 2019 г. Тръмп поиска 5,7 милиарда долара, но Конгресът одобри само 1,375 милиарда. След като Конгресът не одобри исканата от Тръмп сума, президентът обяви национално извънредно положение - нещо, на което се противопоставиха демократите и някои републиканци - и пренасочи за стената 601 милиона долара от министерството на финансите, 2.5 милиарда долара от министерството на отбраната и 3.6 милиарда долара от бюджета за военно строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт