Тръмп удължи временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1 юни временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

На 8 март Тръмп въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий. Но в края на март той временно освободи от митата ЕС. Временното освобождаване трябваше да приключи в полунощ на 30 април срещу 1 май.

Европа е изнесла в САЩ през миналата година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Европейската комисия заяви, че удължаването на временното освобождаване само продължава несигурността на пазара, която вече се отразява върху бизнес решенията.

"ЕС трябва да бъде напълно и окончателно освободен от тези мерки, тъй като те не могат да бъдат оправдани на основание национална сигурност", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

Говорител на британското правителство оцениудължаването като "положително", нодобави, че британската стоманодобивна и алуминиева промишленост се нуждае от защита.

"Ние оставаме загрижени за въздействието на тези мита върху световната търговия и ще продължим да работим с ЕС за многостранно решение на глобалния проблем със свръхкапацитета(в производството на стомана – бел. ред.), както и за управление на въздействието върху вътрешните пазари".

Канада и Мексико също се ползват от временното изключение до 1 юни. Президентът на САЩ обвърза окончателно изключение на тези две страни от митата с предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия, отбелязва Франс прес.

Принципно споразумение за освобождаване от митата е постигнато и с Аржентина, Австралия и Бразилия, предаде Ройтерс. То ще бъде финализирано през идните 30 дни.

САЩ освен това са финализирали и споразумение за вноса на стомана с Южна Корея след разговори по ревизирано търговско споразумение, допълват ДПА и Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят