Тръмп влезе в новините и с реакцията си на атентата в Барселона

Американският президент Доналд Тръмп късно снощи осъди терористичното нападение в Барселона, при което бяха убити най-малко 13 и ранени стотина души, и обеща помощта на Съединените щати на испанските власти.

"САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания, и ще направят всичко необходимо да помогнат", написа Тръмп в Туитър. "Бъдете храбри и силни, обичаме ви!", добави той.

По-късно обаче последва нова негова изява в Туитър по темата, която отново предизвика критики и стана повод за иронични забележки. Този път той се опита да даде съвет за противодействие на терористите, като похвали твърде съмнителните от днешна гледна точка методи, които се твърди, че американският генерал Джон Пършинг използвал срещу ислямски екстремисти във Филипините още в началото на 20-ти век, предаде Асошиейтед прес.

На всичко отгоре отдавна е доказано, че историята за тези методи е измислица или мит, чийто произход не е докрай изяснен. Предполага се, че той може да е тръгнал от разкази на командвани от генерала войници.

Тръмп написа в Туитър след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години."

В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг. Може да се предположи обаче, че той има предвид съмнителна история, разказана от самия него по време на предизборната му кампания миналата година.

Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци.

Та според тази история, която в различни варианти усилено се разпространява в социалните мрежи след 11 септември 2001 г., генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Според друг вариант, веднаж наредил 50 терористи да бъдат разстреляни по този начин, а един да бъде пощаден, за да разказва на останалите. Подтекстът е, че понеже яденето на свинско месо е забранено в исляма, свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта, което пък ги отказвало да стават терористи.

Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена. Тръмп беше критикуван и когато спомена историята в кампанията си миналата година, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи.
"И за 25 години не е имало проблем", каза Тръмп, разказвайки историята на митинг през февруари 2016 г.. По неясна причина във вчерашния си туит той добави 10 години.

Организации за проверка на фактите като сайта "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно, позовавайки се на становището и проучванията на осем историци. Друг историк – авторът на книгата "Войната в Моро: Как Америка се бори с мюсюлманското въстание в джунглите на Филипините през 1902-1913 г." Джеймс Арнолд също казва, че това е повтарян дълго време мит, зад който няма никаква историческа истина.

Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите.

"Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг.

Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?