Тръмп взема насериозно конспиративна теория за Камала Харис

Камала Харис

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че взема насериозно споделяна в социалните мрежи оспорвана теория, че избраната от съперника му Джо Байдън за подгласничка на президентските избори сенаторка Камала Харис няма право да се кандидатира за изборна длъжност, предаде Франс прес.

Запитан на пресконференция в Белия дом за твърденията в социалните мрежи, свързани с предполагаемата липса на право Харис да се кандидатира, Тръмп отговори, че е чул, че тя не отговоря на изискваните условия по закон, за да бъде вицепрезидент.

Тръмп посочи още, че автор на текста в интернет е много талантлив и квалифициран адвокат.

Според Тръмп, би трябвало демократите да са проверили това, преди Харис да бъде избрана да се бори за вицепрезидентския пост.

Журналист поправи Тръмп, който заяви, че Харис не е родена в САЩ, но уточни, че по онова време родителите ѝ може да не са имали статут на постоянно пребиваващи.

Президентът Тръмп очевидно имаше предвид статия на консервативния юрист и преподавател по право в университета"Чапман" Джон Ийстмън, публикувана в "Нюзуик". Там Ийстмън твърди, че Харис не може да се кандидатира за вицепрезидент, тъй като при раждането ѝ родителите ѝ не са били натурализирани.

Камала Харис е родена в Оукланд, щата Калифорния през 1964 г. в семейството на индийка и ямаец.

Преди години Тръмп защитаваше конспиративна теория, поставяща под съмнение дали Барак Обама - първият американски чернокож президент, е роден в САЩ - задължително условие, за да може да е държавен глава. Накрая, на финала на кандидат-президентската си кампания през 2016 г., Тръмп призна, че Обама е роден в САЩ, припомня АФП.

По конституция всеки гражданин над 35-годишна възраст, роден в САЩ, има право да се кандидатира за президентския или вицепрезидентския пост.

Специалистът по конституционно право Ъруин Чемерински заяви по телевизия Си Би Ес, че твърденията за Харис са "наистина глупав аргумент".

Статията на Ийстман беше публикувана в навечерието на обявяването на подгласника на кандидата на демократите за президент Джо Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят