Тръмп заплашва да спре финансовата помощ за палестинците

Тръмп заплашва да спре финансовата помощ за палестинците
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че израелско-палестинският мирен процес е в застой и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската автономна власт, съобщи Асошиейтед прес.
 
Съединените щати няма повече да изплащат стотици милиони долари годишно на палестинците, с които не може да се преговаря за мир, написа в Туитър президентът, цитиран от Ройтерс.
 

Палестинците няма да отстъпят пред "шантажа" на САЩ, предупреди в сряда палестинска представителка след заплахата на американския президент, предаде Франс прес.

"Няма да се поддадем на шантажа (. . .) Сега той (президентът Тръмп) се осмелява да обвини палестинците за последиците от собствените си безотговорни действия", заяви представителката на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи, имайки предвид решението на американския лидер да признае Ерусалим за столица на Израел.

 

"Ерусалим не е за продан, нито за злато, нито за сребро", коментира думите на Тръмп Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. По думите му палестинците нямат нищо против да се върнат на масата на преговорите, прекъснати през 2014 г. Условието е обаче да бъде създадена палестинска държава в границите отпреди завземането от Израел на Западния бряг, Източен Ерусалим и ивицата Газа по време на Шестдневната война през 1967 г.

"САЩ трябва да се придържат към това, ако твърдо желаят мир, както и да защитят интересите си", каза Рудейна.

През 2005 г. израелската страна изтегли войските и заселниците си от ивицата Газа, но изрази опасения за охраната на границите на Западния бряг във вида им отпреди 1967 г. и се зарече, че ще запази целия Ерусалим завинаги.

Според доклад за американския Конгрес от декември 2016 г. от фискалната 2008 г. досега ежегодната икономическа помощ за Западния бряг и ивицата Газа е била средно около 400 милиона долара. Голяма част от тези средства са били по линия на администрирани от Американската агенция за международно развитие проекти, а остатъкът под формата на бюджетна подкрепа за Палестинската власт.

В Израел Тръмп получи похвали от един от министрите в дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, но същевременно бивш член на израелския преговорен екип в мирния процес предупреди за опасности при спиране на финансовата помощ за палестинците.

 

Министърката на културата Мири Негев, представител на партията на Нетаняху "Ликуд", приветства изявлението на американския президент. "Изключително съм доволна, (Тръмп на практика) казва, че е време да спрем с ласкателствата (към палестинците)", каза тя пред Израелското военно радио.

Но Ципи Ливни, израелски опозиционен политик и бивш преговарящ в мирния процес, заяви, че "едно отговорно и сериозно (израелско) правителство" би трябвало тактично да каже на Тръмп, че ще бъде в интерес на Израел да не се допуска "хуманитарна криза в Газа", както и да продължи да финансира палестинските сили за сигурност, които си сътрудничат с израелската страна.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обяви вчера, че Вашингтон има намерение да спре да отпуска средства за финансиране на службата на ООН, която оказва хуманитарна помощ на палестинските бежанци.

"Президентът по същество каза, че не иска да предоставя никакво допълнително финансиране, или иска да спре изобщо финансирането, докато палестинците не се съгласят да се върнат на масата за преговори", каза тя пред репортери в отговор на въпрос за бъдещето на американското финансиране за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА).

В изпратено по имейла изявление говорител на УНРВА заяви, че агенцията "не е била уведомявана от правителството на САЩ за настъпили промени в американското финансиране".

САЩ са най-големият донор на агенцията, като към 2016 г. са обещали да ѝ предоставят близо 370 млн. долара, показва сайтът на УНРВА. Също там се посочва, че има 5,9 млн. души, бежанци и други категории хора, които използват услугите на агенцията, включително за образование и здравеопазване на Западния бряг, в ивицата Газа, Йордания, Ливан и Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?