Транспортният министър все пак се извини на еврокомисаря Хан

Министърът на транспорта Данаил Папазов се е извинил на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, след като преди ден бе изобличен от него в лъжа.

Папазов съобщи, че му е изпратил лично извинително писмо. Освен това се е опитал да влезе в контакт с него, за да му се извини лично, но не успял. Днес пак ще го търси, а ако не го намери, ще поднесе извиненията си при посещението му в Брюксел на предстоящата срещата в ЕК.

 

Хан поиска извинени от Папазов преди ден за твърденията му, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря.

 

Защитавайки назначението на Киров, Папазов обяви, че той има препоръка лично от Йоханес Хан, но еврокомисарят заяви, че никога не се е срещал с новоназначения заместник министър.

 

Говорителката на еврокомисаря заяви, че той е бил "доста изненадан, да не кажа и малко ядосан, да научи за тези коментари, цитирани от някои медии".

 

Папазов обаче първоначално не излезе вчера с публично извинение, а ведомственият пресцентър разпространи неадекватно прессъобщение, според което "не е била декларирана подкрепа или обсъждана кандидатурата с европейските ни партньори на конкретни имена за заместник-министри в МТИТС и подобно мнение не е изразявано от ръководството на министерството".

 

В оправдание на думите на Папазов за лична препоръка от еврокомисар Хан е посочено, че двамата са разговаряли на 14 юни след церемонията по откриването на Дунав мост-2. На срещата " било изразено мнение, че трябва да бъдат запазени експертите, отговарящи за Оперативна програма "Транспорт“ и други европейски проекти, за да има приемственост и за да не се забавя работата по проектите", пояснява пресцентърът на транспортното министерство.

 

Браншови организации в транспорта заплашиха с блокади на кръстовища и пътища заради назначението на Петър Киров. Зам.-министърът е син на Володя Киров - бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта – звено за обучения по превоз на опасни товари, а това, според протестиращите билo конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?