Тренировъчният арест на граждани не смути министър Бъчварова

Нищо неподозиращи столичани станаха "заложници" на "детайлно" планирано антитерористично учение

Вътрешният министър Румяна Бъчварова демонстрира задоволство от проведеното във вторник вечерта антитерористично учение на МВР, в което участваха още екипи на ДАНС, МО, "Бърза помощ" и "Гражданска защита".

"Целта беше да видим как координираме усилията си, както и степента на готовност, която имаме и ако се наложи да направим промени в плана си. Има такива възможности. В ход на самото учение анализирахме, когато сме готови до няколко дни с анализа ще бъде отразено", коментира тя в сряда в кулоарите на парламента преди закритото съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и за контрол на службите.

В социалните мрежи граждани разказват, че в продължение на часове са били събрани от тежковъоръжени полицаи на поляна под открито небе (и под излелия се дъжд) без никакво обяснение и без право да напуснат.

Единственият коментар на Бъчварова по този повод беше, че е нормално в подобна ситуация полицията "да действа категорично, дори и по-строго".

Запитана за "задържането" на Николай Паунов, чийто импровизиран репортаж от събитието предизвика широк отзвук в медиите и социалните мрежи, министърът обясни, че той бил нарушил периметъра на учението и затова се наложило да изчака неговия край. Според разказа на самия Паунов той просто излизал от метрото под НДК, когато бил привикан от униформен встрани. "Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгвам, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща. След като достигнах до края на поляната и загражденията, осъзнах, че всъщност аз не заобикалям, аз съм арестуван”, разказа Николай Паунов.

По думите на Бъчварова става въпрос за "реална ситуация на реално място, а не лабораторна". И добави, че МВР не е нарушило съществено правата на никого и че предварително е указало на гражданите какво ще се случва в района на НДК.

В действителност за подготвеното учение се разбра няколко часа по-рано от изказване на премиера Бойко Борисов по повод атентатите в Брюксел. Впоследствие властите така и не разгласиха подобаващо къде точно ще бъде провеждано. "Във връзка с планираните тренировъчни действия на отделни места в столицата ще има засилено полицейско присъствие, а във връзка със сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират учебните действия", каза във вторник вътрешният министър. Тя уточни, че въпросното учение е планирано пред два месеца и съвпадението с деня на кървавите атентати в Брюксел, отнели живота на на 30 души, било случайно.

"То (обучението – бел.ред.) беше планирано, както споменахме, на базата на плана, който е изработен. Не можеш да направиш обучение без да имаш план. Такъв план нямаше досега изработен и личното ми настояваме беше на базата на опита, които имах, за начина, по който действахме след атентата в Сарафово. Имахме нужда от една по-добра организация. Възложих на колегите, разработиха го този план. Детайлизирахме го до най-малкия детайл. Вчера в щаба участваха представители на всички ведомства", коментира в сряда Бъчварова, добавяйки, че това е първата по рода си подобна симулирана ситуация на реакция при терористична заплаха.

Всъщност само преди няколко месеца МВР имаше възможност да пробва капацитета си в подобна ситуация покрай фалшивия сигнал за бомба, заради който на 1 декември за няколко часа бе блокирано столичното летище. След като се разбра, че тревогата е била фалшива и отговорните институции са действали крайно непрофесионално, Борисов избухна пред медиите, наричайки служителите на летището и полицията "банда некадърници" заради "безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба". Последва спешна среща с главния секретар на МВР Георги Костов, след която стана ясно, че няма ясна процедура за отговорностите на различни държавни структури в района на хипотетично рисково събитие.

Очевидно провеждането на обучението във вторник е било част от отиграването на въпросния "детайлизиран" план, споменат от Бъчварова. То обхвана периметъра около НДК и метростанцията под него, както и метростанция "Константин Величков".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?