Три четвърти от медикаментите по касата са генерични, но струват 40% от лекарствения бюджет

Три четвърти от медикаментите по касата са генерични, но струват 40% от лекарствения бюджет

73 на сто от лекарствата, отпускани по здравната каса, са генерични и струват 41% от лекарствения бюджет, докато останалите 27% са оригинални и за тях се отделят 60% от публичните публичните средства. Данните бяха изнесени на кръгла маса за лекарствената политика, провела се в парламента в четвъртък.

При появата на генеричен продукт на дадена лекарствено средство цената му намалява до 50 на сто, отбелязаха експерти от лекарствения бранш.

Употребата на генеричните лекарства е намалила с 60 процента средната цена на медикаментозната терапия в страните членки на Европейския съюз от 2001 година насам, а достъпът до лечение се е увеличил с 200 на сто, каза председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер. Тя цитира доклад на Световната здравна организация, в който е отбелязано, че насърчаването на употребата на генерични лекарства ще доведе до ограничаване на разходите за медикаменти.

Близо 200 вносни лекарства се очаква да бъдат изтеглени от българския пазар и тази година, след като през миналата спрените от продажба медикаменти бяха 196, каза по време на дискусията председателят на Националния съвет по цените и реимбурсирането на лекарствени продукти Татяна Бенишева.

По думите ѝ сред причините за изтеглянето са малкият пазар, който представлява България, ниските цени, на които се продават медикаментите, ниските разходи за лекарства на глава от населението, паралелният износ и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?