Три кюрдски активистки застреляни в центъра на Париж

Три членки на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) са били убити в центъра на Париж от неизвестни въоръжени  лица, съобщава електронното издание на турския в. "Хюриет", цитирано в четвъртък от БТА.

Нападението е било извършено снощи в Информационното бюро на Кюрдистан близо до Гар дю нор в Париж. Жертвите са идентифицирани като Сакине Джансъз, за която се съобщава, че е сред основателите на организацията, Лейля Сьойлемез и Фидан Доган. И трите са простреляни в главата. Те били намерени към 2 ч. през нощта от хора, пристигнали в сградата, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Френската полиция работи върху версията за възможно вътрешно разчистване на сметки в организацията.

Сепаратистите от ПКК се борят за автономия в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция от 1984 г. Десетки хиляди души загинаха в сражения оттогава. ПКК е смятана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.

Убийството в Париж изглежда като уреждане на сметки в средите на организацията, заяви заместник-председателят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик. Ние знаем, че има разногласия, разцепления в средите на ПКК. Може да става дума за уреждане на сметки, каза Челик.

Той изрази предположение, че случаят може да е свързан с процеса на преговори на служители на турското разузнаване с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда затвор на остров Имралъ. Някои кръгове може да се опитат да саботират този процес, ние трябва да бъдем много бдителни, подчерта Челик.

Кюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) в Турция осъди убийството и призова френските власти да разследват престъплението до пълното му изясняване.

"Призоваваме френското правителство да разследва това кръвопролитие, така че да не остане и следа от съмнение", заявиха лидерите на ПМД Селяхаттин Демирташ и Гюлтен Къшанак, цитирани от информационната агенция Фират, смятана за трибуна на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. Лидерите казаха, че не е възможно подобен акт да е останал незабелязан в една от най-оживените зони на Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят