Обвиняемите в турските съдилища вече ще могат да се защитават на кюрдски език

Турският парламент прие проектозакон, който разрешава на заподозрените да се защитават на кюрдски език в съда – ключово искане на кюрдското малцинство в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в петък.

Това е най-новата от поредица стъпки, които правителството предприе за разширяване на правата на кюрдите. Тя бе направена в момент, когато Турция започна преговори с кюрдските бунтовници, борещи се за автономия, в опит да сложи край на продължаващия вече 30 години конфликт, отнел живота на десетки хиляди души.

Депутатите гласуваха с 238 гласа "за" срещу 41 "против" закона, който дава право на обвиняемите да наемат преводачи и да дават показания в съда на езика, който използват най-свободно. Преди това кюрдите, които знаят турски, бяха принудени да се защитават на турски език.

Ройтерс посочва, че при парламентарния дебат за реформата се е стигнало до вербални и почти до физически сблъсъци между депутати кюрди и националисти. За закона гласуваха депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и от прокюрдската Партия за мир и демокрация, а други депутати от опозицията бяха против.

Стотици кюрдски затворници проведоха гладна стачка миналата година, като едно от исканията им беше да получат правото да говорят на кюрдски в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?