Три общини на протест срещу затварянето на болницата в Девин

Три общини на протест срещу затварянето на болницата в Девин

Жители на три общини - Девин, Борино и Доспат, протестират срещу закриването на болницата в Девин. Те са се събрали  в центъра на града и настояват лечебното завадение да отвори врати. Мирните протести ще продължат, докато исканията ни не бъдат приети, заяви Валентина Павлова, председател на Инициативния комитет на протестиращите, цитирана от  БНР.

Според нея протестът не е политически, а граждански. В сряда министърът на здравеопазването Десислава Атанасовазаяви, че протестите в Девин са политическа атака.

Нека след като твърди, че протестът е политически, тя да посочи къде е видяла партийни знамена, плакати с партийни лозунги или политици, които да са се изказвали, заяви Павлова.

"Още в самото начало на протеста беше обявено официално, че протестът е граждански. Молихме всички управляващи да загърбят политическите си пристрастия и да се обединят около болката на народа, който им е гласувал доверие", каза още Павлова.

Болницата спря да приема пациенти миналото лято заради тежкото си финансово състояние. Така около 30 000 души са останали без адекватно здравно обслужване, смятат протестиращите.

Лечебното заведение има дългове от около 2 млн. лв. Според хората в Девин причина за това е лошото управление на болницата.

Протестите започнаха преди няколко дни, след като стана ясно, че няма решение с дълговете на болницата, която е общинска. Държавата предлага в Девин да бъде открит филиал на смолянската държавна болница или болницата да се преобразува в общински център.

Преди няколко дни Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента, заяви, че откриването на филиал на смолянската болница в Девин е единственото решение.

Хората от района обаче настояват за собствено лечебно заведение, а не филиал. В региона живеят 30 000 души, които имат нужда от болница с капацитет от четири отделения, твърдят протестиращите. Те настояват премиерът Бойко Борисов да обърне внимание на проблема им.

Споделяне

Още по темата

Още от България