Дянков с оферта към Девин как да има нова болница, без да плаща дълговете на старата

Въпреки това протестите на местните жители се пренасят пред Министерския съвет

Дянков с оферта към Девин как да има нова болница, без да плаща дълговете на старата

Финансовият министър Симеон Дянков представи пред общинския съвет в Девин в понеделник предложение за разкриване на филиал на смолянската болница в града.

Предложението се коментира усилено сред управляващите от няколко седмици и идва като реакция на протестите на жителите на трите общини – Девин, Борино и Доспат, които повече от година са без лечебно заведение. Проблемът на жителите на селищата в общините са, че планинските пътища са трудно проходими, особено през зимата, и единствените болнични медицински грижи сравнително наблизо, които могат да получат, са от здравното заведение в Девин.

А то бе принудено да затвори заради дългове от около 2 млн. лева, които, според управляващите, са натрупани заради лошо управление.

Именно дълговете на болницата са в основата на предложението за разкриване на филиал на друго лечебно заведение, а Дянков посъветва общинските съветници как да се избегнат претенциите на кредиторите. Предложението на Дянков предвижда да се учреди дъщерно дружество на болницата в Смолян.

За да се помещава новото лечебно заведение в сградата на старата девинска болница, се предлага да се учреди ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 години в полза на новото дружество. Така ще се избегне рискът да се налагат запори върху сградата от кредитори на МБАЛ - Девин.

От своя страна държавата се ангажира да осигури финансиране за оборудване на болничния филиал, като дейността на болницата в Девин ще бъде възстановена в обем, в който да бъдат покрити изискванията на медицинските стандарти.

Според Дянков оптимистичните прогнози предвиждат откриването на филиала в Девин да стане за 4-5 месеца.

“Надявам се, че в следващите няколко дни ще имат възможност да разгледат подробностите и наистина се надявам, че ще го одобрят, защото сме мислили многократно за други варианти. Това е вариантът, който е бърз и законен, а тия две неща са нещата, които са необходими“, каза по адрес на общинските съветници Дянков след заседанието на съвета.

По повод на натрупаните дългове на всички болници от 340 млн. лева Дянков, посочи, че те били от времето на правителството на Иван Костов. Незнайно защо на прицел попадна и тогавашният социален министър Иван Нейков.

“Виновен е този, който е предложил тези промени, а именно тогавашният министър Иван Нейков, който винаги се изявява като голям експерт, така че е хубаво той да отговори, защо са направени тези промени през 2000 година“, отправи назад във времето обвинения Дянков. Той посочи, че проблемите на общинските болници в страната се появили още 2-3 години след вземането на решението малките болници да преминат на цялостно финансиране към общините.

Докато той представяше офертата на държавата пред общинския съвет, стотици жители на трите общини се събраха на пореден протест пред сградата на кметството.

Въпреки предложеното алтернативно решение жители на трите общини се готвят да протестират в сряда в София по време на заседанието на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България