Трима български алпинисти загинаха в Алпите

Трима български алпинисти загинаха в Алпите

Тримата български алпинисти Иван Ненков, Филип Жазмати и Тихомир Стоянов загинаха при опит за зимно изкачване на Северната стена на връх Матерхорн, Швейцария. Това съобщиха агенциите късно вечерта във вторник, като се позоваха на информация от алпинистката Веселина Шишкова, която е придружавала тримата и е останала да ги изчака под стената за изкачване в селището Цермат.

Тримата са тръгнали да изкачват стената в петък, но след като не са се обадили в събота и в неделя, Шишкова е уведомила швейцарската планинска спасителна служба, която е започнала веднага издирването. Часове по-късно телата на тримата алпинисти – на 25, 28 и 30 години – са били открити в подножието на Матерхорн.

За последно българите са били видени живи на 28 януари в следобедните часове. Сигналът за изчезването е бил подаден на 29-ти.

Северната страна на Матерхорн е добре познат участък за катерене на Иван, Филип и Тихомир. Това бил вторият им опит за изкачването ѝ.

Смъртта на алпинистите бе потвърдена и от българското министерство на външните работи, от където уточниха, че разпознаването им ще бъде извършено в четвъртък. Очаква се полицията в швейцарския град Цермат да разпространи изявление за трагичния инцидент на сайта се.

Загиналите са били опитни и са работели като инструктори по алпинизъм. , Филип Жазмати е водел и детска група по скално катерене. Вероятна причина за смъртта им може да е рязко влошаване на времето, което обаче не е необичайно за зимните условия в Алпите. Тримата са били членове на алпийския клуб “Млад дихател” – София.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?