Тримесечни и годишни винетки от дата до дата от 2018 г.

Компенсаторната такса за автомобил без стикер влиза в сила след обнародването на промените в закона

Тримесечни и годишни винетки от дата до дата от 2018 г.

Тримесечни и годишни винетки от дата до дата ще бъдат пуснати от 1 януари 2018 г. Това реши Народното събрание, което одобри промени в Закона за пътищата на второ четене.

Отпада обаче въвеждането на дневна винетка за леките коли.

За сметка на това се въвежда плащането на компесаторна такса за шофьорите, които карат без стикер. Размерът ѝ ще бъде определен от Министерския съвет в зависимост от класа на автомобила. Санкцията трябва да се плати в рамките на 24 часа, за да може шофьора да продължи пътуването си или да напусне страната.

Въвеждането на компенсаторната такса влиза в сила веднага след обнародването на промените в Закона за пътищата в Държавен вестник.

Мотивът за въвеждането на тримесечния стикер е, че е по-справедлив и удобен за българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място. Интерес към тази винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължителна почивка през лятото и я прекарват в родната си, аргументираха се вносителите на промените депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

"Това е стъпка за повече справедливост в заплащаните такси", коментира след приемането на закона Мартин Димитров.

Първоначалното предложение бе да се въведе шестмесечна винетка, но идеята не бе подкрепена от управляващото мнозинство още на първо четене. След събиране на допълнителна подкрепа от други парламентарни групи, през април 2016 г. беше внесено предложението за тримесечна винетка, както и за въвеждането на еднодневен стикер за леките коли.

Въпреки че еднодневния стикер за леките коли получи подкрепа по време на обсъждането на проекта в парламентарните комисии, в последствие вносителите сами го оттеглиха, след като са били убедени, че отпечатването му не е рентабилно.

Така за леките коли ще се издават само годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка.

С обнародването на промените в Държавен вестник ще влезе в сила и плащането на компенсаторна такса за водачи, които се движат по пътищата без винетки. Размерът ѝ ще се определи от Министерския съвет в зависимост от вида на превозното средство.

Идеята е санкцията да е по-висока от цената на годишния винетен стикер, но по-нисъка от стандартната глоба и се очаква да се движи между 100 и 200 лв.

Компенсаторната такса ще се налага на нарушители, които или не са си купили винетка или имат, но не са я залепили на предното стъкло или са я поставили с помощта на фолио. Санкцията ще се плаща и от шофьори, които са залепели непродупчен стикер.

Нарушителят ще трябва да бъде заплати таксата в рамките на 24 часа, за да може превозното средство да продължи пътя си или да напусне страната. Това ще става на митническия пункт при излизане от страната. Заплащането на компенсаторната такса не подлежи на обжалване.

По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите и повече приходи, които ще отиват за ремонт на пътища.

Българските шофьори масово не пазят квитанцията за закупения винетен стикер и отрязъкът от него или този, който им го е продал, не е записал регистрационния номер на превозното средство на документа. За това също ще трябва да платят компенсаторна такса.

Споделяне

Още от Бизнес