Трупата на музикалния театър ще протестира пред Министерския съвет

Представители на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" ще протестират в сряда пред Министерския съвет. Протестът е организиран от синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и на КНСБ в театъра.

Миналата седмица Министерството на културата официално оповести избора на Борис Панкин за директор на театъра, което бе посрещнато с неодобрение от трупата. Колективът на театъра не пусна новия си шеф в сградата в първия му работен ден, нито в следващите дни.

Това стана причина Панкин да започне работа дистанционно, като поиска финансов одит на театъра. Панкин съобщи, че се срещнал с част от художествения състав на театъра през почивните дни и по думите му срещата е минала ползотворно.

"Колективът на Националния музикален театър "Стефан Македонски" не застава срещу Министерството на културата и необходимите реформи, а отстоява собствената си позиция срещу некомпетентни и злонамерени хора, които определят съдбата на нашата институция.", обявиха от трупата на театъра в свое становище във вторник.

Артистите смятат, че ресорният заместник-министър на културата Димитър Дерелиев не защитава интересите на българската култура.

Те изразяват възмущение от това, че Дерелиев ги е нарекъл "лумпенизирана тълпа" по повод отказа им да пуснат Панкин в сградата на театъра. "Ако се разграничавате от квалификацията "лумпени" за българските артисти и музиканти, ще поискате ли оставката на г-н Дерелиев?", питат министър Рашидов от трупата на театъра.

Преди ден министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че конкурсът, на който Панкин бе избран за директор, няма да бъде отменен.

"Артистите отхвърлят обвиненията за раздут щат. В театъра има 277 души, а в един спектакъл участват между 120 и 170 души. Солистите вокалисти не играят всяка вечер и не сменят произволно типа на ролите си. Тези, които "носят" централен репертоар, са подчинени на художественото и физиологичното изискване за "хигиена на гласа", обясняват от театъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?