Маргарита Попова:

Трябваха ни ясни правила и според тях да продължи кадровата политика на ВСС

Маргарита Попова

Докладът на Европейската комисия и процесът на реформи от 2007 година насам трябва да се възприемат като част от развитието и напредъка на страната, коментира пред БНР в неделя вицепрезидентът Маргарита Попова.

Политическото говорене е много по-лесно. То изкушава, но от висотота на президентската институция казваме друго: "За нас е важно е да възприемем този доклад и целия процес на реформи, случили се от 2007 г. до днешния ден, като част от развитието на България в интерес на всички български и на останалите европейски граждани", продължи тя.

″Този доклад на ЕК не е годишен доклад. Политиците се изкушават да го коментират в много черни краски, но за мен сега, като държавник, е важно да се види, че този поглед не е толкова полезен. Докладът обхваща дейността на почти цялата политическа класа и е важно да видим какъв е бил подходът, какъв е и какво искаме да се случи оттук нататък в рамките на съдебната система″, продължи визепрезидентът.

Според нея в момента се акцентира върху необходимостта от ясни и прозрачни процедури в съдебната система, но трябва да се постави акцент и върху хората.

″След като направихме добри изменения в конституцията и законите, трябваше, към днешна дата, да разгърнем конкретни правила и за атестирането, и за повишенията и въз основа на тази ясни и категорични правила да продължи тази кадрова практика във ВСС. Това трябваше да направим. Затова нашите европейски партньори казват: ″Направете го, защото иначе, отстрани погледнато, оставаме с впечатлението, че се губи посоката, че не показвате устойчивост″, каза още Попова.

Големият въпрос за посоката на реформата и големият въпрос за независимостта на съдебната система е въпрос на вътрешна независимост и на вътрешна устойчивост, тоест на жизнеспособност на съдебната система, заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?