Посланиците на ЕС и САЩ: Изборът на новия ВСС е най-важната задача пред България

Препоръката е новите кадровици на Темида да отстояват независимостта на съдебната власт

От ляво на дясно: Искра Фидосова и посланиците  Филип Отие, Джеймс Уорлик и Джонатан Алън. Снимка БГНЕС

Изборът на новия Висш съдебен съвет (ВСС) е най-важната задача пред България в следващите няколко седмици, заявиха във вторник посланиците на САЩ, Великобритания и Франция след срещата си с депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Дипломатите настояха за провеждане на истинска състезателна процедура, която да гарантира равен шанс на всички кандидати без значение коя политическа сила ги е издигнала. Те препоръчаха на депутатите от правната комисия да попитат номинираните за тяхното мнение по ключовия въпрос за отстояването на независимостта на съдебната власт, както и по въпросите за натовареността на магистратите.

След дълги години критики на ЕС и САЩ към порочната правораздавателна система, нагласеното кадруване в съдебната власт и вмешателството от страна изпълнителната власт, в момента явно западните партньори на България са разбрали, че тихата дипломация не дава резултат и предприемат публичен натиск спрямо управляващите.

Граждански организации зададоха 108 въпроса към парламентарна квота на новия ВСС

Общо 108 въпроса изпратиха във вторник четири неправителствени организации до парламентарната правна комисия с настояването те да бъдат зададени по време на изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет на 11 септември. Тогава депутатите ще разпитат 17-те номинирани за ВСС от квотата на Народното събрание. Място в съвета има за 11 от тях.

 


Въпросите са на Асоциация за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, Български хелзинкски комитет (БХК) и Институт за развитие на публичната среда. Те заявяват, че поставените от тях теми ще осигурят "минимален стандарт на прозрачност и изчерпателност на изслушванията, от които зависи качеството на цялата процедура по избор на парламентарната квота". Още 

Преди броени дни шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу дойде лично в София да открие нов лъч на метрото заедно с премиера Бойко Борисов, но отново напомни, че страната има нужда от надежден съд и върховенство на закона , а също така че е важно какъв ВСС и главен прокурор ще бъдат избрани.

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън заяви след срещата в парламента, че пред България се отваря "много важна възможност" да избере добър ВСС.

"Реформата на съдебната система е може би най-важната тема пред България днес и затова подкрепяме прозрачността на този процес. Българите трябва да имат доверие в институциите и поради това те трябва да знаят кои са членовете на ВСС, да знаят защо тези членове искат тази работата и какво ще правят. Много е важно кандидатите да отговорят на всички въпроси на депутатите, на медиите, на неправителствените организации", заяви Алън.

Британският посланик, както и колегите му, многократно повториха и настояха за роля на неправителствените организации в този процес. Именно неправителствените организации, като основни вътрешни критици към статуквото в съдебната система, са мишена на атаки от страна на вътрешния министър Цветанов, членове на сегашния ВСС и висши магистрати. "Венецът" на техните "усилия" по дискредитиране на неудобните организации бе показното дисциплинарно уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

В отговор на въпрос в какво новият ВСС не трябва да повтаря стария, той заяви, че не иска да се бърка в работата на новия съдебен съвет. "Мисля, че това е ясно от докладите на ЕК, ясно е от въпросите на депутатите и идеите на гражданските организации", коментира британският посланик. В доклада си ЕК, както и гражданските организации в България, критикуваха намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в независимата съдебна власт, уволнението на неудобния за управляващите съдия Мирослава Тодорова, както и липсата на сериозен пробив в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви, че посланиците са препоръчали да се осигури прозрачност, конкурентност и състезателност на процеса по избор. В началото на година Народното събрание предизвика огромен скандал с избора на членовете на съдебния инспекторат, след като парламентарните партии постигнаха задкулисен консенсус за парцелиране на органа на квотен принцип.

Депутатите претупаха изслушването, а накрая бяха избрани скандални съдии и компрометирани членове на настоящия ВСС. Заради множество критики председателят на етичната комисия в този съдебен съвет Цони Цонев реши да не става съдебен инспектор.

Именно правната комисия ще организира и проведе на 11 септември процедурата по изслушване на кандидатите, които се състезават за 11 места на парламента в новия съдебен съвет. Същинският избор на Народното събрание е насрочен за 26 септември. Издигнати са общо 17 кандидати, най-много номинации имат от ГЕРБ -6, следват БСП с 4, ДПС, "Атака" и независимите с по 2, Синята коалиция е с един кандидат.

Алън посъветва медиите да се намесят активно в дебата по избора на новия ВСС. "Това не е проблем само за депутатите. Това е проблем за българите и техните медии. Тук има роля за всички", заяви той. Според него налагането на максимум прозрачност може да спре за влизане във ВСС на хората, които не са честни.

"Няма по-важен въпрос, пред който България ще се изправи през следващите седмици, от избора на нов ВСС. В миналото тези избори се случваха тихо и зад затворени врати, но тази година, благодарение на усилията на много хора и правителството, това ще бъде един отворен и прозрачен процес. Този избор не бива да бъде източник на безпокойство единствено за правителството и Народното събрание, тези избори са важни и за българските граждани. Те са важна стъпка към възвръщането на доверието и увереността в съдебната система", коментира от своя страна американският посланик Джеймс Уорлик.

Френският посланик повтори тезата на своите колеги. Той допълни, че след изборите за нов ВСС, другият важен тест пред България е изборът на нов главен прокурор. "Две неща са много важни в този процес. На първо място това е прозрачността. Ние наистина оценяваме усилията. Освен прозрачност, трябва да има и състезателния характер на процедурата. Надяваме се, че след тези избори ще има нов ВСС, който да се заеме с реформата на съдебната система", заяви Филип Отие.

Искра Фидосова заяви, че правната комисия е приела "много добри правила", които са били "високо оценени от всички", но допълни, че по-важно е как те ще бъдат приложени при изслушването. "В условията на тази конкуренция трябва да отсеем най-добрите. Има гаранция, че ще зададем всички въпроси", декларира тя. Фидосова заяви, че комисията трябва да проведе изслушването по начин, който позволи на всички депутати, посланици, Брюксел и българските граждани да добият реална представа за нравствените и професионалните качества на всички кандидати.

Председателят на парламента Цецка Цачева междувременно осведоми, че има свой фаворит и това е колежката ѝ от ПГ на ГЕРБ Юлияна Колева, номинирана за член на ВСС.

"В личен план отсега мога да кажа, че ще подкрепя Юлияна  Колева. Тя ми е състудентка от Юридическия факултет на Софийския университет,  познаваме се вече повече от 30 години и мисля, че е изключително удачна и  достойна кандидатура", заявява Цачева в интервю за в. "Стандарт" във вторник, като уточнява, че не познава лично останалите кандидати, но сред тях имало достатъчно сериозни имена.

Правната комисия взе решение да допусне до изслушване всички 17 кандидати, тъй като изискваните от тях документи били формално изрядни.

Демонстрирайки прозрачност, НС ще отправи покани за изслушването до председателя на Конституционния съд, председателите на върховните съдилища и главния прокурор, представляващия ВСС Анелия Мингова, главния инспектор Ана Кариванова, членове на дипломатическия корпус, за които ще бъдат подготвени специални папки с резюмета на английски език на документите и концепциите на кандидатите. Чрез сайта на парламента ще бъдат поканени и представители на неправителствени организации да поискат акредитация, ще могат да присъстват и други депутати, извън членовете на правната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България