ГЕРБ ентусиазирано ще убеждават посланици, че ВСС ще бъде избран прозрачно

Депутатите от правната комисия ще се срещнат във вторник с посланиците на САЩ, Дания, Холандия, Германия, Финландия и Великобритания заради предстоящия избор на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Предварително обявената тема за обсъждане са процедурите по изслушването на кандидатите за членове на ВСС. "Срещата е възможност да бъде запозната дипломатическата общност с разпоредбите в законодателството, свързани с осигуряване на прозрачност при избора на членове на ВСС. Тя е и демонстрация на ентусиазма на комисията и ангажимента ѝ за провеждането на ефективни, прозрачни и открити изслушвания на кандидатите за членове на ВСС", се казва в съобщението на правната комисия до медиите.

През юни окончателно бяха приети промените в Закона за съдебната власт, с които управляващите от ГЕРБ трябваше да отговорят на критиките на Брюксел от февруарския доклад. С поправките бяха въведени единствено по-подробни процедури по издигане и изслушване на кандидатите, но без да има гаранции, че излъчването на членове на съвета ще е резултат от задкулисни договорки.

"Ентусиазмът" на депутатите така и не стигна за някакви реални промени в работата на ВСС, въпреки настояването на Европейската комисия за реформа "из основи".

ЕК на пет пъти поиска от българските власти да въведат преки избори на членовете на ВСС от магистратските квоти, но това настояване така и не бе изпълнено с оправданието, че е невъзможно. Без резултат остана и напомнянето, че Румъния отдавна е въвела прекия избор за своя съдебен съвет, което доказва, че реформата е напълно възможна.

В края на миналата седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави ГЕРБ за новия лъч на метрото, но остро напомни за критиките от юлския доклад на ЕК. В него с безпрецедентно остър тон Брюксел отбеляза намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в независимата съдебна власт, уволнението на неудобния за управляващите съдия Мирослава Тодорова, както и липсата на сериозен пробив в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Инвеститорите днес гледат отделните държави – колкото повече смятат, че в една държава съдът е надеждна институция, има върховенство на закона, те са привлечени от тези държави", напомни Барозу и допълни, че изборът на новия ВСС и следващия главен прокурор са много важни за напредъка на България в борбата с корупцията и престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?