Сблъсък Плевнелиев - Цветанов: Президентът пак атакува ВСС, намеквайки за слугинаж

Вътрешният министър нападна държавния глава, уволнената съдийка, адвокатите, журналистите, протестиращите и защити ВСС

Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев, Сн. БГНЕС

Кризата с уволнението на неудобната за правителството съдия Мирослава Тодорова придоби още по-сериозни политически измерения след като доведе и до първия явен сблъсък на президента Росен Плевнелиев със силовия вицепремиер Цветан Цветанов. В отговор на нападките на Цветанов, че е защитил Тодорова, вероятно защото не е добре запознат с нейната работа, Плевнелиев отново обяви, че решението за уволнението е необективно и необосновано.

 

Запознат съм с това, какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция, заяви президентът в понеделник по време на посещението си в Добрич.

 

"Продължавам да твърдя, че решението на Висшият съдебен съвет (ВСС) за уволнението на съдия Тодорова е необосновано и необективно, което остави съмнение, че се подхожда несистемно, а по-скоро индивидуално към някой, който освен че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър", каза Плевнелиев.

 

Аз считам, че ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той просто можеше много просто да каже: да вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем”, коментира Плевнелиев. Той допълни, че ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

 

"Но при всички случаи това щеше да покаже тяхното желание да работят за репутация на системата, да генерират системни решения по един много обоснован и прозрачен начин, ако бяха подходили така”, каза Росен Плевнелиев. Направеното е “едно необосновано, необективно решение, което аз продължавам да твърдя, че е такова”, посочи той.

 

"Това, което е най-важно за съдебната система, е тя да разбере, че само по делата ни съдят. Крайно време е съдебната система да докаже, че е обективна, надпартийна, ефективна и че може да ѝ се има доверие", подчерта президентът.

Запитан дали уволнението на съдия Тодорова ще се отрази на доклада на ЕК, Плевнелиев отговори: "Една седмица преди доклада на ЕК, когато вие вземете такова решение, на това отгоре когато вие накажете от всички съдии този, който има най-активна гражданска позиция, вие трябва да сте наясно с последствията и на този акт."

 

Цветанов: Президентът не знае за какво става въпрос

Изявлението на президента бе в отговор на вътрешния министър Цветанов, който по-рано сутринта пред БНТ защити съдебния съвет и нападна Плевнелиев.

Дни след безпрецедентния протест на съдии от цялата страна срещу решението на ВСС да уволни председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова и последвалото разграничение и критики към ВСС от страна на премиера Борисов и президента Плевнелиев, вътрешният министър обяви, че държавният глава не е запознат в детайли "за какво става въпрос“.

"Той просто направи едно изказване, за да влезе в духа на говорене на всички, които говориха преди него. Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил 50 дела и е лишил от правораздаване хора, които са направили отвличане, нанесли са щета на държавния бюджет в особено големи размери за ДДС, които 2007 година се е произнесла с присъда и 2011 г. се е произнесла с мотивите си", заяви Цветанов по адрес на президента, но без да коментира позицията на министър-председателя.

В събота Плевнелиев коментира, че "некоректното" решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) е отекнало негативно "не само у нас, но и в Брюксел".

"Протестирали адвокати от незнайно какви кантори“

В типичния си стил Цветанов упрекна и журналистите за "неправилно поднесена информация" за протестите срещу уволнението на Тодорова.

Според вицепремиера събралите се около 200 души са "адвокати от незнайно какви кантори и кои всъщност защитават в съдебния процес – дали не защитават тези, които са оправдани или тези, които са се възползвали от забавянето на тези мотиви. Имаше и граждани, които аз съм виждал и по други протести. Те са като дежурни", сподели детайлните си наблюдения Цветанов.

На протеста срещу уволняването на съдия Тодорва в петък пред сградата на ВСС се събраха над 100 съдии от цялата страна и повече от стотина граждани, възмутени от безпрецедентната разправа с един от най-отявлените критици на вмешателството на изпълнителната в съдебната власт.

Вицепремиерът и вътрешен министър не отвори дума за подкрепата и декларациите в защита на Тодорова, изразени от редица съдилища, от асоциацията на прокурорите и от авторитетни неправителствени организации.

След като обвини журналистите в тъмно съзаклятие и нарече президента неинформиран, вътрешният министър защити решението на ВСС, за чието преразглеждане пък настоя правосъдният министър Диана Ковачева.

"ВСС е независима съдебна институция и трябва да се съобразим с взетите от нея решения“, заяви Цветанов и продължи да се аргументира как различни съдии бавели дела. "Донесъл съм изявление, адресирано до мен, от граждани в Стара Загора, потърпевши от лихвари, те са направили НПО "Справедливост за хората". И ако се прочете къде е съдът всъщност и какво е отношението на жертвите на престъпността към съда, ще разберете за какво става дума", заяви Цветанов.

Министърът, който неведнъж е формулирал политически тези по адрес на съда, изведнъж разкритикува "политическото говорене“ за уволнението на Тодорова. С често повтаряното от него словосъчетание "Получи се голямо политическо говорене“, вицепремиерът обясни, че всъщност темата е "несъстоятелна“.

"Говоренето на Нели Куцкова (говорител на Съюза на съдиите в България, чиито председател е съдия Мирослава Тодорова - бел. ред.) не мога да си обясня, което се припокрива с изявлението на Иван Костов (от парламентарната трибуна в петък, направено в защита на принципността в работата на ВСС - бел. ред.)“, заяви той

Цветанов обаче не спомена нищо за своята семейна приятелка Владимира Янева, председател на Софийския градски съд, която също има над 40 забавени дела, нито пък за "двойния аршин", който ВСС прилага към съдиите – "нарушители".

Споделяне

Още по темата

Още от България