Още преди да е ясно дали шефката на съдийския съюз ще бъде незабавно уволнена

Владимира Янева впрегнала деловодството на СГС да описва делата на Тодорова

Владимира Янева

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е разпоредила на деловодството на съда да изготви пълен опис на делата, които е гледала уволнената преди две седмици съдия Мирослава Тодорова, съобщиха от съда в петък.

"Периодът на опис ще обхване времето от встъпването на съдия Тодорова на работа в СГС до връчването на решението на ВСС за налагането на дисциплинарно наказание. Завеждащите наказателно, досъдебно и секретно деловодство ще установяват съответствието между делата, намиращи се в съдия Тодорова и тези, които ѝ се водят на доклад по описните книги. След това делата ще бъдат докладвани на председателя на Наказателно отделение (Петя Крънчева – бел. ред.)", се казва още в прессъобщението.

От СГС уточняват, че ръководството ще предприеме действия за разглеждането и преразпределението на близо 40-те дела, които разглеждаше съставът, председателстван от Тодорова преди уволнението ѝ.

След като Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа преди ден да спре предварителното изпълнение на наказанието, наложено от ВСС, всички тези казуси ще започнат отначало. Именно това бе основният аргумент на Тодорова да поиска спиране на незабавното ѝ уволнение с оглед въпросните дела да не бъдат забавени допълнително.

ВАС обаче прие, че по закон това е допустимо единствено, ако се нарушава личният интерес на Тодорова, какъвто според магистратите не представлявал интересът на обществото от бързо правораздаване. Доводът ѝ, че в случая няма никаква разлика между двете неща, тъй като по презумпция всеки човек е член на обществото, не бе приет.

Интересното в заповедта на Владимира Янева обаче е, че тя е издадена още на 20 юли (по информация на пресслужбата на съда – бел. ред.), когато делото по жалбата на Тодорова срещу незабавното изпълнение на санкцията ѝ бе висящо и официално не се знаеше дали ВАС ще я отхвърли или ще я уважи.

Оказва се обаче, че по някаква причина шефката на СГС е решила да избърза, разпореждайки пълната проверка на делата на Тодорова, още след отказа на първа инстанция ВАС да спре уволнението ѝ. От СГС коментираха пред Mediapool, че причината за изпреварващата събитията заповед е фактът, че жалбата на Тодорова всъщност не спирала изпълнението на уволнението ѝ.

Това обаче се явява правен нон сенс, тъй като въпросното производство, което приключи окончателно на 26 юли, не бе по същество срещу отстраняването на Тодорова, а именно срещу предварителното изпълнение на наказанието. И към фактическото ѝ уволнение просто няма как да се пристъпи преди крайното решение на ВАС.

Видно от последното заседание на ВСС в четвъртък, разпореденият от Янева пълен опис обаче не е бил използван само, за да организира технически преразпределянето на делата на Тодорова на други състави, а и за да може шефката на СГС да изпрати на членовете на съвета допълнителна уличаваща информация за колежката си.

Преди ден в доста намален състав (заради участието на т. нар. трима големи в съдебната власт и министъра на правосъдието в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност – бел. ред.) ВСС обсъди писмо от Янева, с което тя сезира съвета за извършени според нея от Тодорова две престъпления срещу правосъдието във връзка с две дела, за които сега се научава, че е изтекла абсолютната давност. Въпреки че едното от тях всъщност е от познатия списък с дела, за което председателят на Съюза на съдиите бе наказана през 2011 г.

Единият казус е от 2005 г., като Тодорова е произнесла присъда забележително бързо – през декември 2006 г. Заради доста бавното разследване в досъдебната фаза (което изобщо не се коментира нито от Янева, нито от ВСС – бел. ред.) абсолютната давност е изтекла същата година.

Друга подробност около въпросното дело, която удобно не се коментира нито в писмото на шефката на СГС, нито по време на заседанието на ВСС е, че всъщност издадената от Тодорова оправдателна присъда е влязла в сила на 2 януари 2007 г., което означава, че нито е обжалвана от защитата, нито е протестирана от прокуратурата. При това положение какво престъпление срещу правосъдието виждат в случая Янева и ВСС не става ясно.

По второто "новооткрито" от Янева дело пък мотивите отдавна са изготвени, което бе установено дори и от Инспектората към ВСС още миналото лято. Въпреки тези подробности няколко от членовете на ВСС, сред които Иван Колев и Пламен Стоилов, предложиха и приеха преди ден идеята да изпратят въпросните данни на прокуратурата, премиера Бойко Борисов, МВР шефа Цветан Цветанов и на шефката на парламента Цецка Цачева. Предлогът бе, че в случая бил нарушен държавният интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от България