mediapool.bg Ти си това, което четеш

ВСС уволни председателя на съдийския съюз Мирослава Тодорова

Бойко Борисов: Това е провокация. Решението работи срещу нас

Съдия Мирослава Тодорова.

В един и същи ден Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова, председател на най-критичната към него организация - Съюза на съдиите в България - и извърши серия от роднински назначения. ВСС взе решението за уволнението с внушителното мнозинство от 19 гласа "за", три "против" и двама "въздържал се" заради забавено написване на мотивите по три дела. Решението на съвета е безпрецедентно по своята тежест спрямо магистрат, защото в системата продължават да работят хора, които имат забавени стотици дела.

 

То предизвика гневна реакция сред колеги на Тодорова. Магистрати от четири съдилища обявиха, че смятат да протестират в петък пред сградата на ВСС.

 

Премиерът Бойко Борисов определи уволнението на Тодорова като "провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система". "Не се меся на ВСС. Те са отпреди. Точно сега? Работи срещу нас", коментира Бойко Борисов, цитиран от в. "Сега"

 

Главният прокурор Борис Велчев излезе от заседанието видимо ядосан и отказа коментар. Председателите на двете върховни съдилища Лазар Груев и Георги Колев също отказаха да говорят, за да не нарушат закона. Напоително се изказа Божидар Сукнаров от ВСС, който е председател на дисциплинарния състав, предложил уволнението на Мирослава Тодорова.

 

"Днес си свършихме работата", каза той в отговор на въпроса "Вие знаете ли какво направихте днес?". Членовете на ВСС не са подложили на гласуване предложението на представляващия съвета Анелия Мингова, която е поискала Тодорова да бъде понижена в ранг вместо да бъде уволнена, разказа Сукнаров.

 

Съюзът на съдиите в България (ССБ) е основният критик на порочната кадрова практика на съдебния съвет, чийто мандат започна със скандал, че места в него са уреждани чрез "брокера" Красьо Черния, а след това се превърна в удобен гумен печат за решения, спускани от вътрешния министър.

 

Съдийският съюз получи наградата "Човек на година" за 2011 г. от Българския хелзински комитет за активната си позиция и критиките за непрозрачното кадруване. ССБ предложи серия от идеи за реформа на системата, които бяха аплодирани от Европейската комисия, но не бяха приети от ГЕРБ.

 

Дисциплинарното преследване, на което е подложена Тодорова през последната година, се следи изкъсо от Европейската комисия и уволнението ѝ най-вероятно ще попадне в доклада на Брюксел, който се очаква в средата на следващата седмица.

 

Тодорова веднъж беше наказвана за забавяне на 57 дела с 15%-но понижение на заплатата, а сега беше уволнена за забавяне на други три, които необяснимо не излязоха при предната проверка.

 

Съдия Мирослава Тодорова води и лична битка срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, който я обвини, че работи в полза на организираната престъпност. Тя заведе дело за клевета, което се гледа от Пловдивския районен съд. Съдийският съюз и вицепремиерът са във война след назначаването на семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд – акт, който доведе до вълна от протести сред магистрати, включително оставките на два уважавани съдийки от ВСС.

 

В началото на тази година за забавено написване на мотиви по 43 дела и съмнения за конфликт на интереси по делото "Софийски имоти" Янева беше наказана от ВСС със "забележка".

 

Пред Mediapool Мирослава Тодорова заяви, че на този етап не може да коментира решението на ВСС. Тя отбеляза само, че докато са я уволнявали, е била единственият дежурен съдия в СГС, чела е присъда и е била на разпит. Заповедта за дисциплинарното отстраняване влиза в сила, след като Тодорова получи уведомлението.

 

От този момент нататък всички дела, по които тя е съдия, трябва да започнат отначало. В това число влизат едно от делата по "Софийски имоти", което се следи от Европейската комисия, както и знаковото дело срещу сочения за дясна ръка на Златомир Иванов – Златко Баретата Антон Савов – Мамата. Решението на ВСС ще засегне над 200 по-неизвестни дела, защото Тодорова е сред най-натоварените магистрати в Софийския градски съд.

 

Тя може да обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд. През последните месеци ВАС отмени серия от наказания, наложени от съдебния съвет заради нарушено право на защита на магистратите.

 

Уволнена за разклащане на доверието към съда

 

Висшият съдебен съвет, който се сочи за основния виновник за липсата на доверие към съдебната система, е уволнил съдия Тодорова за разклащане на доверието към съда, стана ясно от думите на Божидар Сукнаров. Най-сериозното нарушение е забавеното с 4 години, 8 месеца и 9 дни написване на мотиви към присъда за отвличане. Този случай беше докладван на ВСС от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Несвършената работа на съдия Тодорова е довела до прекратяване на делото по давност.

 

Другите две дела, за които тя беше уволнена, бяха изкарани публично лично от вътрешния министър Цветан Цветанов. Покрай неговите коментари, съдия Тодорова му заведе дело за клевета. ВСС е открил, че забавянето по "цветановите" дела е съответно 3 и 2 години.

 

"Тези дела предизвикаха сериозен обществен интерес и имаше критични материали в пресата. Според нас това е довело до разклащане на доверието в съдебната система, което е нарушение на Етичния кодекс", поясни Сукнаров. Той добави, че от ВСС са сезирали прокуратурата по подозрения за извършени от съдия Тодорова документни престъпления, свързани с антидатиране на дела. От държавното обвинение обаче са отказали да образуват дело.

 

Мирослава Тодорова е заявява в своята писмена защита, че е изтекла давността за налагане на наказания по тези дела. В случая става дума за наказателни процеси от 2004, 2005 и 2006-та година. Според Сукнаров обаче 6-месечната давност тече, след като ВСС узнае за случая, а това е станало през тази година. Тодорова твърди, че административният ръководител на съда Георги Колев трябва да е узнал преди години за забавянето на тези дела.

 

В защитата си Тодорова заявява, че е била прекомерно натоварена с дела, включително на други съдебни състави, известно време е нямала кабинет и бюро, на което да работи, и е имала ангажименти като преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП). Мнението на ВСС е, че има и по-натоварени съдии от нея, не може да е нямала кабинет, както и че преподавателската работа е на второ място след съдийската.

 

За едни времето тече, за други не

 

В отговор на въпрос дали ВСС някога е уволнявал съдия за забавени три дела, Сукнаров обясни, че има такива случаи, но не успя да посочи нито един. Всяка година прокуратурата прекратява по давност над 1000 разследвания с известни извършители, които така и не са били изправени пред съда.

 

Двойният аршин на ВСС стана много по-видим, когато Сукнаров започна да обяснява защо няма да има дисциплинарно преследване срещу бившия шеф на Мирослава Тодорова Георги Колев. Той подлежи на санкция за неупражнен контрол върху нея, което е довело да забавяне на делата. Сукнаров заяви обаче, че ако за Мирослава Тодорова давностният срок за налагане на наказанието не е изтекъл, за Георги Колев вече е изтекъл.

Прикачени файлове
Още по темата
Още от България