В защита на успехите си в борбата с престъпността и корупцията

Цветанов продължи саморазправата с Мирослава Тодорова и в парламента

Министърът цитира непублични данни, очевидно подадени му от ръководството на СГС

Цветан Цветанов, Сн. БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов използва и парламентарната трибуна, за да продължи бруталната си саморазправа с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, чието дисциплинарно уволнение бе упоменато в разбиващия доклад на Еврокомисията като пример за произвол и политически натиск върху съдебната система.

 

Четиридесет минутното изказване на Цветанов пред депутатите във вторник бе кулминацията на правителствената защита срещу поискания от БСП и ДПС вот на недоверие към кабинета заради критичния доклад на ЕК.

След като в характерен стил, говорейки за себе си в трето лице единствено число, вътрешният министър направи уговорката, че предшествениците му нямат право да му дават оценка, защото по тяхно време в страната е имало 18 случая на отвличания, той произнесе пламенна реч срещу Тодорова, обвинявайки опозицията, която всъщност политизирала случая.

Веднага след уволнението в защита на Тодорова се обявиха редица редови магистрати, професионални организации на прокурори и адвокати, граждански организации, дори и президентът Росен Плевнелиев, според когото решението е необективно, необосновано, срещу човек с активна гражданска позиция, който при това води дело за клевета срещу вътрешния министър.

Като граждани и общество, ние трябва да излизаме и да говорим по конкретни случаи, водени от интереса на жертвите на престъпността, изтъкна Цветанов пред парламента. Тук се персонализира мой конфликт с определен съдия, няма подобно нещо, каза Цветанов и представи хронология на наказанията на съдия Мирослава Тодорова, без да споменава името ѝ.

Той изброи забавените от нея мотиви за дела като изброи поне 6-7 случая, включително и срещу Атанас Тилев за безстопанственост за 543 млн. лв.

“На въпросния съдия първото наказание е за 2 години намаляване на заплатата за забавени 45 дела. Втори случай е манипулиране не системата за отчитане на забавени мотиви и забавени дела. Кой е този политик, който стои зад такива неща?”, обърна се Цветанов към опозицията.

След като в началото на май тази година Цветанов заяви, че си говори с много съдии и те одобряват неговите действия и ги подкрепят във вторник, той отново цитира разговорите си с магистрати.

“Когато разговарям с редови съдии, те казват, че това не може да бъде мерило и признак за отношение към съдебната система на техни представители”, заяви Цветанов.

"Сега разбирам каква ви е болката, страдате че не успяхте да запазите този картел и договорки, затова имате непримиримост към вътрешния министър, за което ви благодаря", каза Цветанов, отделяйки се, поне вербално, от собствената си личност.

Когато говорим за организирана престъпност, трябва да говорим с факти, подчерта той и изреди делата, за които съдия Мирослава Тодорова получава наказанието си.

“Дело, което е от 2003 г., установена е присъда 2006 г., а мотивите са добавени 2011 г., поради което е изтекла абсолютната давност. Дело от 2004 г., присъда е установена 2005 г., мотивите са предадени 2009 г. – със забавяне от четири години. Дело 2007 г., присъда 2009 г,. а мотивите са дадени 2012 г. Касае се за забавяне по дело, свързано с хероин. Дело от 2005 г., 2006 г. има постановление, обаче след седем години още няма предадени мотиви. Делото е с абсолютно изтекла давност. По последното дело все още не са написани мотивите. Става въпрос за дело за лице, което беше емблематично преди няколко години – Атанас Тилев, който е ощетил държавата с 543 милиона лв.”, каза Цветанов.

Очевидно добре предварително подготвен за обвинителната си пледоария срещу Тодорова, Цветанов на практика без да иска издаде, че е в пряк контакт с административното ръководство на Софийския градски съд, откъдето явно са му подали тези данни, тъй като всички изредени твърдения са от дисциплинарното производство срещу Тодорова не са публична информация. Шеф на съда е семейната му приятелка Владимира Янева, чието назначение също предизвика взрив от недоволство сред независими магистрати и бе отразено в доклада на ЕК.

След като приключи с Мирослава Тодорова, за чието уволнение се твърди, че имало лично разпореждане на премиера Бойко Борисов, Цветанов продължи с другата си любима тема – Алексей Петров.

"Ще ви припомня и Алексей Петров - защо го назначихте, защо не спазихте мнението на външните служби, които няма как да обменят информация с такова лице", попита реторично Цветанов. И заяви, че разлика от преди сега е, че “партньорски служби” работя заедно с българските.

В последствие Цветанов продължи за връзките на левицата с  Ангел Христов и Пламен Галев, наричани "братя Галеви", убития банкер Емил Кюлев, Петър Стоянов - Пешо Сумиста, и заяви, че вече такива връзки няма.

Преди това вътрешният министър обясни, че когато Европейската комисия ще оценява отново България през декември 2013 г. и ще има доклад, “ГЕРБ пак ще е пред вас и пак ще се отчита”.

Според Цветанов бившите управляващи от тройната коалиция са "изпуснали златния шанс да представят страната ни на европейската сцена по блестящ начин" при влизането ни в ЕС. В първите две години от членството на страната ни в ЕС докладите бяха катастрофални, поясни той. Липсваше политическа воля, поясни Цветанов и попита защо от левицата са забравили спрените фондове и не са се разграничили от Марио Николов и Алексей Петров. Като лоша практика той даде и случая с австрийския лобист Петер Хохегер.

Вицепремиерът допълни, че от идването на власт на ГЕРБ се отчита непрекъснато политическата воля за справяне с проблемите.

Вътрешният министър отбеляза, че България е покрила всички технически критерии във връзка с членството в  зоната за свободна придвижване Шенген и подчерта, че предишните управляващи за 2 години и 8 месеца са усвоили едва 28% от средствата по този механизъм, а настоящото правителство е усвоило останалите пари за 8 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?