Прокуратурата подкрепи Мирослава Тодорова по делото за уволнението й във ВАС

Петчленен състав на съда заседава в присъствието на международни наблюдатели

Мирослава Тодорова и адвокат Ина Лулчева

Прокуратурата изцяло подкрепи жалбата на съдия Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното ѝ уволнение от Висшия съдебен съвет. Това стана в четвъртък по време на заседание на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Веселина Танева и докладчик Емилия Кабурова по делото за това уволнение. Съдът заседава в присъствието на международни наблюдатели. Освен Улиям Майер от Американската асоциация на юристите, който вчера обяви подкрепата си за съдия Тодорова, на заседанието присъстваха холандски съдия и представител на Международната комисия на юристите.

Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС, който през януари потвърди дисциплинарното ѝ уволнение, наложено от Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за наказанието стана забавянето на мотивите към две дела, докато магистратът беше съдия в Софийския градски съд.

Мирослава Тодорова бе уволнена през юли 2012 година от предишния състав на ВСС. Действията срещу нея бяха силно оцветени политически заради непрестанните атаки на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу Тодорова и организацията, която тя председателстваше – Съюза на съдиите в България.

ССБ и Тодорова бяха сред най-големите критици на кадровата политика на ВСС, както и на постоянните опити на Цветанов да атакува съдиите, които решават дела по неудобен за него начин.

На днешното заседание двокатът на Тодорова Ина Лулчева напомни решение на ВАС, според което за системни нарушения и причина за уволнение се смята забавянето на най-малко три дела. Лулчева изтъкна, че Тодорова е безспорен професионалист, което се потвърждавало от работата ѝ като съдия и преподавател в Националния институт по правосъдие.

Адвокатът за пореден път заяви, че действителната причина за наложената санкция са критиките на Тодорова към бившия вътрешен министър Цветен Цветанов и работата на ВСС. Лулчева напомни, че наказанието беше наложено, след като Тодорова бе публично обявена от Цветан Цветанов за "обществен враг" и след като заведе дело за клевета срещу него. Осем от 19-те членове на съвета, гласували за уволнението на Тодорова, са свързани с обвиненията срещу нея и са били пристрастни, каза Ина Лулчева. Без тях гласувалите в подкрепа на решението остават 11, а броят им е недостатъчен за да се приеме то, добави юристът.

Наложената санкция е непропорционална, а наказващият орган не е бил независим и безпристрастен. Липсва непредубеденост на наказващия орган, заяви още тя пред съда. Лулчева напомни, че Мирослава Тодорова така и не беше изслушана от дисциплинарния състав на ВСС, който взе решение за наказанието ѝ.

Адвокат Лулчева представи доказателства, че за нито едно друго дело, прекратено по давност от Софийския апелативен съд не е подаван сигнал до ВСС и това се е случило само и единствено по отношение на Мирослава Тодорова.

Върховната административна прокуратура в лицето на прокурор Величкова подкрепи изцяло касационна жалба на съдия Мирослава Тодорова и нейния адвокат Ина Лулчева. Според прокуратурата в случая с Мирослава Тодорова е нарушен член шести от Конвенцията за защита на правата на човека, който регламентира правото на справедлив съдебен процес.

"Тричленният състав на ВАС е игнорирал основни принципи на Административно-процесуалния кодекс", заяви прокурор Величкова. Според нея с решението си тричленния състава на ВАС не е отчел, че при уволнението във ВСС не е спазено изискването да се предприемат мерки, даващи шанс на магистрата да коригира своето поведение.

Очаква се петчленният състав на ВАС да се произнесе по делото до месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?