ВАС отказа да спре понижението на Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова

Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на първа инстанция искането на съдия Мирослава Тодорова за спиране на изпълнението на наказанието ѝ. Преди две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да понижи съдия Тодорова от съдия в Софийския градски съд на позиция в районния съд.

Бившият председател на Съюза на съдиите в България обжалва решението пред ВАС и поиска спиране на неговото изпълнение.

Пред съда Тодорова припомня, че вече веднъж е била отстранена от длъжност за продължителен период и повторното ѝ отстраняване причинява значителни невъзстановими вреди, защото изтърпява повторно наказание за нарушение, за което вече е била наказана. Тя допълва, че има започнати наказателни дела, които ще започнат отначало, ако бъде понижена като районен съдия.

ВАС обаче не споделя тези аргументи. В решението се казва, че съдбата на висящите наказателни дела е от държавен и обществен интерес. От тази гледна точка, за да бъде спряно решението на ВСС, трябва съдия Тодорова лично да е претърпяла вреди, а не държавата и обществото, смятат върховните магистрати.

Според тях, вероятно отстраняването на съдия от длъжност по дисциплинарно производство, може да нанесе вреди на въпросния магистрат. Но в случая съдия Тодорова не сочи какви вреди е претърпяла.

Както Mediapool вече писа, ВСС изпрати Мирослава Тодорова да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела. Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.

Кадровиците на Темида трябваше да решат какво ново наказание, по-леко от уволнение, да наложи на бившия председател на Съюза на съдиите в България. ВСС се спря на следващото най-тежко – понижаване в длъжност, макар че дисциплинарният състав по нейния казус бе предложил да ѝ се намали заплатата. След това решение се разбра, че идеята Тодорова да бъде пратена за назидание в районния съд е дошла от прокурор Румен Боев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?