Мирослава Тодорова: От уязвената независимост на съда се възползват "задкулисните кукловоди"

Мирослава Тодорова. Сн. БГНЕС

"Тези, които се ползват от уязвената независимост на съда, са всички онези, които гражданите наричат "задкулисни кукловоди". Интуитивно наблюдаваме едни фасадни процедури, публичният ред е симулация, а отзад кой взима решенията е достъпно само за посветени." Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в неделя пред бТВ.

Според нея "всичките катаклизми, включително и назначаването на г-н Пеевски, са шанс, защото това са малките проблясъци, зад които прозира задкулисието, възмущението нараства и хората са изключително убедени, че повече не може така".


"18 аудиофайла бяха изслушани от цялата държава (разговорите между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов – бел. ред.), от които стана ясно, че никой от участниците не вярва, че споменатите дела, които си разказваха бившият градски прокурор, бившият премиер и бившият земеделски министър... се решават въз основа на доказателства. Това е скандал от ранга да се свика КСНС, защото нямаше доверие, че г-н Кокинов е избран от ВСС без протекции", каза още Тодорова.


През лятото на миналата година предишният състав на Висшия съдебен съвет я уволни заради три забавени дела. Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди уволнението, но сметна, че само две са забавените дела, за третото е изтекла давността за търсене на дисциплинарна отговорност. Чака се произнасянето на петчленен състав на ВАС.

Същевременно Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в няколко поредни интервюто я обвини, че обслужва организираната престъпност. Пловдивският районен съд го оправда, а всички съдии от Окръжен съд-Пловдив си направиха отвод. Делото бе разпределено на Софийския окръжен съд, който обаче го спря заради депутатския имунитет на Цветанов. И тъй като ще изтече давността, докато трае имунитета му, съдия Тодорова съобщи наскоро, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, защото големият проблем, който се отразява в това дело, е състоянието на правосъдието, и по-точно неговата независимост, а това засяга правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес, както е прокламирано в чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека.


"Очевидно съм приела, че накърняването на основните ми права е толкова съществено, че има смисъл да занимавам съда. По - важната причина е, че тези дела са стратегически съществени, защото с дела съдът дефинира определени граници и рамки и кога упражняването на власт става произвол. И делото за клеветата срещу г-н Цветанов, и второто - пред ВАС засягат статута на съдията. Личният ми случай е симптом за системни проблеми", посочи Мирслава Тодорова в неделя.

Тя отбеляза, че заведените от нея дела са защита на нейното човешко достойнство. "Не се уплаших и не се отвратих. Съдиите сме почти готови с пакет от мерки, с които да кажем - никога повече на тази зависимост да сме затрупани от работа, която не можем да свършим, и това ни прави уязвими. Мислим правила, които да направят невъзможно политическото въздействие чрез административно-командни механизми", казва още Тодорова.

Тя посочи, че уволнението ѝ е било акт на назидание и публична репресия. Председателстваният от нея съдийски съюз критикуваше остро статуквото и порочните практики на кадруване във ВСС. Кулминацията настъпи с избора на семейната приятелка на Цветан Цветанов – Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, когато ССБ и редица неправителствени организации поискаха оставката на съдебния съвет.


"Политическата сфера, съдебната власт, медиите, позволяват задкулисното вземане на решения и всъщност има тотална подмяна на легитимната власт. Но нито гражданите, нито държавата са безпомощни. Няма как да си мислим, че сме безпомощни след последните събития. Това е висока степен на осъзнаване на непоносимостта", коментира Мирослава Тодорова. По думите ѝ, ако имаме висока гражданска зрялост, трябва успоредно с държавата да изработим всички правила.


"Моето уволнение е незаконно и е важно да бъде признато, че е незаконно. И за мен, и за колегите. Важно е никой да не бъде репресиран повече по такъв начин, защото за гражданите е важно да знаят, че има независим съд. Независимо кой стои от другата страна", смята още Тодорова.


Според нея е важно "съд да дефинира границите какво може да прави изпълнителната власт, която винаги е по-силна от съдебната". "Може ли вътрешен министър по медиите да нарича съдия "свързан с организираната престъпност", но да не го разследва. И преди моя случай г-н Цветанов имаше изказвания и за други съдии, произнесли неудовлетворяващи го актове, че са свързани с организираната престъпност", припомни Тодорова и допълни, че тогава съдиите са призовавали да бъдат разследвани, но нищо не се е случвало.

"Оттук нататък последва тотална девалвация, все по тежки думи. Отвъд предела на думите следва пълната анархия. И затова искам Европейският съд да дефинира тези постулати", казва още Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България