Президентът отново опонира на Цветанов за ВСС

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отново опонира на вътрешния министър Цветан Цветанов за скандалите, които раздират Висшия съдебен съвет, заявявайки, че гледа "принципно" на проблемите с дисциплинарните наказания на съдиите. По-рано във вторник Цветанов обясни, че Плевнелиев гледа на живота "само от хубавата му страна" и заради това е критикувал ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова.

Президентът обясни, че гледа на живота от принципната страна. "Моята позиция е също толкова принципна, както и животът, който съм водил. А моята принципна позиция е, че забавянето на делата в съдебната система е системен проблем и не е въпрос само на действията на един магистрат. От тази гледна точка, след като проблемът е системен и решението трябва да бъде системно, а най-малкото трябва да бъде добре обосновано и прозрачно", коментира Плевнелиев по време на посещението си в Созопол.

Според него решението на ВСС да уволни съдия Мирослава Тодорова е взето без елементарни аргументи, което наложило ново заседание, за да може хората да чуят обясненията.

Той отново заяви, че следващият ВСС трябва да е ефективен и да работи с голяма степен на обществено доверие. Държавният глава изрази убеденост, че в окончателния доклад на Европейската комисия ще присъстват думи като "прозрачен избор", "обективна оценка" и "резултати".

"Крайно време е да си кажем, че каквото се е реформирало, се е реформирало досега и отсега нататък е важно да се постигат резултати, а за да се постигат резултати, е необходим ефективен ВСС", каза Плевнелиев.

Той обясни, че е нужен обективен, прозрачен и честен избор на най-достойните кандидати за ВСС. "Ако старият съдебен съвет не е успял достатъчно добре и прозрачно да показва аргументите си, голямата тема сега е прозрачен избор на новия съвет, който да започне силно с прозрачни и добре обосновани решения", каза държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България