Шефът на съдийския съюз заведе дело за клевета срещу Цветанов

ВКС трябва да се произнесе за подсъдността на казуса

Съдия Мирослава Тодорова съди министър Цветанов.

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е завела дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради последните му публични твърдения по неин адрес, съобщи вестник "Труд" в сряда.

В тъжбата си пред Софийския районен съд тя твърди, че вицепремиерът е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с магистратската ѝ работа и дейността ѝ като представител на обществена организация.

Съдия Тодорова не иска парично обезщетение за нанесени неимуществени щети заради изявленията на Цветанов, че "обслужва интересите на организираната престъпност". Ако министърът обаче бъде осъден по заведеното частно наказателно дело, той може да бъде глобен от държавата с до 15 000 лева и наказан с обществено порицание.

В неделя вътрешният министър за пореден път демонстрира, че не се трогва от препоръките на премиера Бойко Борисов за поддържане на "разумен диалог" със съдиите, нито от заплахите на Тодорова, че може да го съди.

Пред Нова телевизия Цветанов започна нова атака срещу председателя на ССБ, обвинявайки я, че умишлено е забавила дело за изнасилване на две момичета. Още на следващия ден Софийският градски съд разпространи подробна информация за въпросното дело, което показа, че Цветанов продължава да изнася лъжи за Тодорова.

Заведеното от магистрата дело за клевета ще е четвъртото поред срещу Цветанов. Той е съден и от лидера на РЗС Яне Янев, защото вътрешният министър го е нарекъл "политически рекетьор и измамник".

Цветанов е ответник по още две дела за клевета, заведени от арестувания през февруари 2010 г. в акцията "Октопод" Николай Велков.

По-късно в сряда стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) ще трябва да се произнесе на кой район е подсъден казусът, тъй като съдията, на когото е разпределено делото в Софийския районен съд (СРС) е изпратил запитване. Причината е освен, че Тодорова също е работила в СРС и, че е преподавател в Националния институт по правосъдие, където се обучават много от колегите ѝ от София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?