Бойко Борисов:

И Цветанов е виновен за негативния евродоклад – заради нападки към съдиите

Основните виновници обаче са съдът, опозицията и гражданските организации

Нападките на Цветан Цветанов към съда са чути в Брюксел. Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов назова вътрешния министър Цветан Цветанов сред причините за недобрата оценка на Европейската комисия (ЕК) за борбата с престъпността и корупцията в България, но не защото Цветанов не се справя с работата си, а заради постоянните му нападки към съдиите.

Другите виновници според Борисов са съдиите заради липса на осъдителни присъди, както и опозицията и неправителствените организации, които "тичат в Брюксел" и критикуват държавата пред европейските институции.

Такава равносметка направи министър-председателят в сряда, малко преди официалното публикуване на междинните мониторингови доклади на ЕК за България и Румъния.

"Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред. Не може съдиите да излязат и да кажат, че 3 години е нормално да няма присъда арестуван с европейска заповед за арест престъпник. Не взимам страна в спора, не само в спора, а и съм помолил Цветанов да направи всичко възможно тази тема да се затвори", заяви Борисов пред БНТ.

Цветанов: Констатациите в доклада на ЕК не са чак толкова тревожни колкото в миналото

Вътрешният министър Цветан Цветанов определи междинния доклад доклада на Европейската комисия като балансиран и обективен.

Още


"Повтарям, при толкова години неосъден, един пример давам само, няма как да искаме добър доклад технически. При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната система е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад, така че какво очакваме от Брюксел? При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент – нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз.", допълни премиерът.

Той се оплака, че срещал неразбиране и затова не можел да се пребори да бъде отменен механизмът на наблюдението на България. Той срещал неразбиране от всички власти, включително и от Цветанов, и от Маргарита Попова докато беше правосъден министър.

Докладът отчита редица проблеми в борбата с корупцията , организираната престъпност и прозрачността на съдебната система и вече не споменава наличието на политическа воля за справяне с тях.

Най-тежките обвинения срещу България и за съжаление бих казал в доклада са намерили място, а той е технически доклад – това, което съм чул от българи да го говорят. Нашата вина е ясна, на предишните е ясна. Надявам се до юли да се обединим като нация и да направим така, че да имаме добър доклад“, заяви Борисов пред журналисти в Министерския съвет.

Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас. Този мониторингов доклад го има пет години. Мисля, че ясно и точно критикувах и вътрешния министър за нападките върху съдебната система, самата съдебна система за бавене на някои от делата“, каза още Борисов.

Аз като българин, която и система да критикуват в България, ме боли за нея. ВСС е избран от предишното правителство, еднакво ми е тежко и неприятно, колкото и ако е избран от нас през квотите“, заяви Борисов.

Попитан за критиките в документа за провеждането на изборите у нас, Борисов напомни за данните, давани от социологическите агенции, включително и на смятаните за опозиционни. След като българите, в лицето на Станишев и на много такива, тичат в Брюксел и говорят това нещо, извадете си социологическите агенции какви резултати са давали, включително "червените" социологически агенции, каза премиерът.

Преди това пред БНТ той отново повтори, че “в ада при казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него“.

"И повтарям, ето, давам пример – нито с едните присъди можем да искаме да падне мониторинга, нито с това говорене по съдебната система може да падне мониторингът. Просто Брюксел казват – вие се оправете и тогава елате да ни представите резултатите. Да, когато отиде човек в чужбина и приказва повече, отколкото трябва. А проблеми има във всички държави в съдебната система. И не аз съм казал, че ние ги хващаме, а те ги пускат. Това е била фраза, която е казана в Америка сигурно преди 30 години, посочи Борисов по повод авторството на една от любимите си фрази още от времето, когато беше главен секретар на МВР.

Министър–председателят разясни още, че макар полицията, прокуратурата, съдебната власт да са разделени, в Брюксел оценяват България като цяло.

"Просто всяка една власт трябва да се стегне и да си свърши работата, а с пререкания по медиите – това не само, че не е продуктивно, те веднага отиват хората в Брюксел, четат и казват – о-хо, те самите не считат, че са готови. И това им е най-лесно – да се продължи.", каза Борисов.

Още преди няколко дни той обяви, че за пореден път е помолил вицепремиера да спре конфликта със съдиите.

Досега обаче вътрешният министър не е заявил публично, че слага край на конфликта си със съдиите, макар да каза, че "изпитва огромно уважение" към тях. В същото време обаче продължи да дава примери за това как съдът е пускал престъпници или е протакал дела и мотивите към тях.

Той отново директно нападна шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която неотдавна обвини, че подпомага организираната престъпност.

В отговор Тодорова е завела дело срещу Цветанов, за това, че е "разгласил за нея неверни и позорящи обстоятелства, свързани както с магистратската ѝ работа, така и с дейността ѝ като представител на обществеността, от което са настъпили тежки последици". Тодорова не иска парично обезщетение. Ако министърът бъде признат за виновен обаче, може да бъде наказан с глоба в полза на държавата от 5000 до 15 000 лв. и с обществено порицание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?