Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдийската квота във ВСС е доминирана от хора на Колев, Цацаров и Пенгезов

Изненадващо Юлия Ковачева от ВАС обра гласове от цялата страна, отлив за малко не лиши Калин Калпакчиев от място в съвета

71 коментара
Съдийската квота във ВСС е доминирана от хора на Колев, Цацаров и Пенгезов

След безпрецедентно 24-часово делегатско събрание на съдиите, изпълнено с тежки спорове и процедурни битки между лобито около шефовете на Върховния административен съд (ВАС), Софийския апелативен съд (САС), Пловдивския окръжен съд (ПОС) и Варненския окръжен съд (ВОС) – Георги Колев, Веселин Пенгезов, Сотир Цацаров и Ванухи Аракелян и крилото на Съюза на съдиите в България (ССБ), първите шестима членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) са доминирани от хора на четворката.

Единственият излъчен кадровик в съдебната власт след първия тур бе Камен Иванов от САС, за когото поне от седмица магистрати предупреждават, че е фаворитът на Пенгезов. Иванов успя да спечели 244 от общо 426 гласове.

След балотаж и сериозен отлив от 63-ма негласували плюс 12 недействителни бюлетини, бройката бе попълнена от Юлия Ковачева от ВАС, която обаче бе издигната от кюстендилските съдии, близката до Колев - Милка Итова от Софийския градски съд (СГС), Даниела Костова от ВОС, Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд, смятана за приближена до Цацаров, както и от най-силният кандидат на ССБ – Калин Калпакчиев.

Той успя да задмине в последния момент от броенето на вота от втория тур Савка Стоянова от Върховния касационен съд (ВКС) с 4 гласа, оставяйки зад себе си считаната за почти сигурна кандидатура на ССБ след първото гласуване - на Величка Цанова от Софийския градски съд (СГС). Тя обаче се срина с 45 гласа на балотажа, а Калпакчиев - само с 24.

Предварителните информации за фаворити се оправдаха наполовина

Предварителните опасения на много хора от гилдията за предизвестен вот на голяма част от делегатите се оправда по отношение на Иванов, Итова и Георгиева, които без да блестят с някакви отличаващи се от статуквото позиции за бъдещето на системата безпроблемно влязоха в съвета.

Както Мediapool вече съобщи, останалите считани за много вероятни избраници за ВСС бяха Бисерка Коцева от ВАС, Росица Бункова-Манолова, зам.-шеф на Окръжния съд в Благоевград, Емилия Нашева, зам.-шеф на Апелативния съд в Бургас и Каролина Михайлова от ВОС. Последната обаче се оттегли от надпреварата още в началото, тъй като така или иначе е номинирана и от депутатите от ГЕРБ като кандидат от парламентарната квота.

Така Камен Иванов, Милка Итова и Галя Георгиевa масово бяха подкрепени още на първи тур от административните съдии и от магистратите от Пловдив и Варна. Останалите три имена от максималните шест, които делегатите можеха да избират на първия тур се допълваха в повечето бюлетини от трите фаворитки на Колев – Бисерка Коцева, Галина Матейска и Аделина Ковачева от ВАС.

След първото гласуване Итова събра 200 гласа, Георгиева – 178, Коцева – 142, Матейска – 137, а Аделина Ковачева – 113. Избранниците на противоположното лоби пък спечелиха подкрепата на съответно 187 делегата за Калпакчиев, 186 за Величка Цанова и 123 за Владимир Вълков (СГС).

Силно впечатление направи резултатът на Юлия Ковачева, която макар да бе номнирана от бившите си колеги от Кюстендил, обра от вота на административните съдии от цялата страна, както и подкрепа от противоположното ядро заради доста принципната си концепция и очевидното си разграничение от лобито около Колев. На първия тур тя събра най-много гласове след избрания Камен Иванов – 209.

Останалите две силни кандидатури, излъчени от ВКС – на Савка Стоянова и Любка Илиева, спечелиха подкрепата на съответно 187 и 115 делегати. Всички други номинирани – Денчо Стоянов (Окръжен съд – Бургас), Емилия Нашева (Апелативен съд – Бургас), Ерик Василев (СГС), Мариана Георгиева (Окръжен съд – Шумен) и Росица Бункова (Окръжен съд – Благоевград) събраха и на двата тура по под 100 гласа.

Рязък отлив на кандидати беляза втория тур

По време на балотажа се забеляза рязък отлив на делегати от събранието, като дори тези, които все пак останаха, за да гласуват, в голямата си част напуснаха НДК веднага, след като упражниха правото си на вот. До такава степен, че при обявяването на окончателните резултати в залата присъстваха по малко от 40 души, при положение, че в събранието участваха 427 делегати. Сред останалите накрая бяха и 11-те членове на изборната комисия.

През цялото време, в което съдиите обсъждаха изборните правила, гласуваха за различни предложения и изслушваха кандидатите, се забелязваше очевидния остър сблъсък между двете основни лобита. Те проличаха още в самото начало на събранието, когато се избираше неговият председател.

Георги Колев предложи колегата си от ВАС Боян Магдалинчев, а говорителят на ССБ Нели Куцкова даде идея за съпредседател – Албена Бонева от ВКС. По време на гласуването ясно се отличиха двата лагера, като цялото ядро около шефа на ВАС не подкрепи избора на Бонева, а магистратите, близки до съдийския съюз пък бяха „против” Магдалинчев.

Взаимното надцакване продължи по време на всички гласувания

Тази тенденция в гласуването се запази през следващите 7 часа, в които делегатите оспорвано предлагаха процедурни правила, уреждащи протичането на вота, като ту едното лоби отхвърляше предложенията на другото, ту – обратното.

В крайна сметка съдиите, подкрепящи ССБ, постигнаха няколко първоначални успеха, извоювайки журналистите и гражданските наблюдатели да стоят през цялото време в залата и върху бюлетините да се поставят печати, а съперниците им успяха да ограничат достъпа на следящите за нарушения на не по-малко от 5 метра от местата на изборната комисия и единодушно отхвърлиха идеята всяка от петте урни да разполага с уникален печат.

Обсъждането на всяко предложение вървеше изключително трудно, като много от идеите се подлагаха на прегласувания и предизвикваха гневни изказвания от двата лагера. Ожесточеното противоборство си пролича и при гласуването на изборна комисия, като изненадващо и двете предложения на Колев за нейни членове не бяха уважени, което видимо се отрази на настроението му.

Основните фигури от лобито около Колев, Цацаров и Пенгезов пък съвсем не се стараеха да прикриват близките си отношения. През цялото време на заседанието в различни конфигурации можеха да бъдат видяни да си приказват освен тримата и Ванухи Аракелян, шефката на СГС Владимира Янева, заместничаката ѝ и председател на казионната съсловна организация Съдии за единна Европа Богдана Желявска, ексшефът на СГС Светлин Михайлов, както и Андрей Икономов и Венета Марковска от ВАС.

Противопоставянето продължи да се наблюдава отчетливо и при изслушването на кандидатите, като от едното лоби се стараеха да задават остри въпроси на противниковите избранници и обратно. Интересното бе, че от общо 24-те часа, в които продължи общото събрание, делегатите отделиха неповече от 3 часа и половина за изслушване и дискусия с кандидат-членовете.

Безпрецедентно старание за прозрачност и проверка на достоверността

При преброяването на бюлетините пък 11-те членове на изборната комисия много внимателно се стараеха да не дават никакви основания на колегите си да се усъмнят в легитимността на дори и една бюлетина, като една по една те внимателно бяха разглеждани от всички и прочитани на глас ту от председателката на комисията Лада Паунова (САС), ту от Теодора Стамболова (ВКС).

След проверката на всеки отделен глас повечето членове, както и наблюдателите, си записваха резултата, за да е възможно всичко да бъде потвърдено и препотвърдено накрая и да е сигурно, че няма никакви разминавания.

Веднага след обявяването на резултатите от първото гласуване Георги Колев предложи балотажът да бъде отложен за 25 септември, когато имало свободна дата за провеждане на ново събрание, но съдии от провинцията остро се противопоставиха на идеята му.

В крайна сметка 132-ма делегати подкрепиха варианта гласуването да бъде прекъснато и отложено, докато 224-ма бяха “против” и процедурата продължи. Теодора Стамболова декларира готовност с колегите ѝ да продължат да броят бюлетини докогато е необходимо, с което предизвика бурни овации в залата.

Гласуването на първия тур започна точно в 21.00 часа и приключи малко след 22.30 часа, като броенето на бюлетините след това продължи близо 5 часа. Почти веднага, след като стана ясно, че единственият избран на първи тур е Камен Иванов започна и балотажът, разултатите от който бяха обявени малко преди 9.00 часа сутринта в неделя.

Междувременно много от делегатите коментираха пред медиите, че събранието върви изключително напрегнато и се наблюдава тежък сблъсък между двата обособени лагера. Според Владимира Янева обаче, в оформянето на т. нар. лобита нямало нищо притеснително.

Тя коментира още, че напрежението може би е било провокирано от ниското обществено мнение за съдебната власт като цяло. Добави обаче, че въпреки много скандали (Красьо Черния, Приморско - б.р.) настоящият ВСС бил свършил и много положителна работа, като "редица повишения и назначения".

След избора на шестимата членове на ВСС от съдийската квота предстоят събранията на следователите на 19 септември и на прокурорите два дни по-късно.

Съставът на ВСС се състои от 22-ма изборни члена, 11 от които се излъчват от парламента и 11 - от съдебната власт (шестима съдии, четирима прокурори и един следовател - б.р.). По право в съвета влизат главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Новите кадровици в съдебната власт трябва да започнат работа в началото на октомври.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

71 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #71

  До 68.Я не ни занимавай с тъпите си лакардии кой от кой клан мошеници,мародери и некадърници е!

 2. Анонимен
  #70

  А Вие видяхте ли как действаше председателя на Окръжен съд – Варна - Ванухи Аракелян при гласуването - т.нар. "часовникарско" гласуване - с лявата ръка (с часовник) - против, с дясната ръка (където го няма часовника) - за. Просто вижте видеото и ще Ви стане ясно. За каква независимост, за какво безпристрастно правосъдие говорим, когато всичките съдии са подвластни на началниците си. Наистина - Боже опази България.

 3. Анонимен
  #69

  Итова? Дългокраката мънкаща мърла от Инспектората, която изобщо не успя да отговори на елементарните въпроси на Тедороа Стамболова и Стоил Сотиров? Тя ли е независима и общаваща?!?!?! Ей, вие недоразвити мозъчно номенклатурни магистрати - заслужавате нещо много по-тежко от Цветанов.. Заслужавате да ви съдят точно такива недоразумения, като вас!!!! До номер 68!

 4. Анонимен
  #68

  Абсолютно не е вярно, че Итова, Костова, Иванов и Георгиева са хора на Колев и Пенгезов, те бяха избрани именно ЗАЩОТО НЕ СА ТЕХНИ ХОРА!Ако избирателите на тези колеги бяха хора на Колев и Пенгезов, те щяха да изберат и трите съдийки от ВАС, които бяха пълна пародия на изслушването, но последните останаха извън ВСС за сметка именно на тези нови и млади лица, редови съдии и то от по-ниските нива в системата, а не от върховен съд . Итова бе избрана, защото бе подкрепена от ръководството на ВКС, което се ползва с уважение сред съдилищата в провинцията.За това престанете вече с тези интриги.Избора бе честен и демократичен и е редно да се приеме от всички!

 5. Анонимен
  #67

  Бах ти....И този цирк с изслушванията от НС и от съдиите ще мине пред Европа. защото нея я интересува формата не същността. добре го измислиха от ГЕРБ. Поздравявам ги. Особено добре при съдиите. Използваха страховете им, съображенията им, разединението и им пуснаха изслушване. Резултатът- сбор от послушни жени за ВСС. В НС нещата са още по лесни- там имат мнозинство.

 6. Анонимен
  #66

  Разбира се, че тези хора са на някои хора. Който и да изберат все ще са на някого. Най-добре е никого да не избират. Да се разпусне и парламента. Управлението да се поеме от Европа. Тая паплач не става за това.

 7. Анонимен
  #65

  до 62 Колега , оправи правописа и граматиката!Срамота!

 8. Анонимен
  #64

  В статията не е написано, че Ю. Ковачева и Калпакчиев са хора на Колев, Цацаров и Пенгезов, а точно обратното - че Итова, Г. Георгиева, Д. Костова и К. Иванов са такива. Впрочем последният чистосърдечно сам си признава колко е близък с Пенгеза... http://www.mediapool.bg/цветанов-всява-напрежение-в-съдебната-система-news197321.html

 9. Анонимен
  #63

  Еее, какво да очакваме от такава съдебна система, която работи и гласува на "отливи" ??

 10. Анонимен
  #62

  Медияпул, много ви уважавам, но тизи път постинга ви е пълна измишльтина и свободни интерпретации.Как ВСС ще е под влияние на Колев и Пенгезов, след като нито едно от техните предложения действително нев лезе нито в Комисията по избора, нито във ВСС??За първи път в историята на ВСС предложенията на ВАС и ВКС останаха извън ВСС.В съвета влязоха редови съдии, всички далеч в своето позициониране от схемата на Колев, Янева и Пенгезов!Това е категорично несъглесие с поведението и схемите на тези символи

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.