Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Независимостта, натовареността и кадровата политика – основна тема в изказванията на съдиите-кандидати за ВСС

6 коментара
Независимостта, натовареността и кадровата политика – основна тема в изказванията на съдиите-кандидати за ВСС

Отстояването на независимостта на съдебната власт, анализирането на натовареността на съдилищата и подобряването на кадровата политика в системата, така че да се възстанови доверието в магистратите.

Това бяха основните въпроси, които коментираха в изказванията пред делегатите на общото събрание на съдиите 18-те номинирани за кандидат-членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Изслушванията продължиха над 3 часа и половина, като всеки от излъчените съдии имаше по общо 15 минути, за да представи накратко концепцията си и да отговори на поставените му въпроси.

Аделина Ковачева: Качественото правораздаване не може да се извърши от зависим съд

Качественото правораздаване зависи от професионализма, отчетността и ефективността на съдебните органи. Това заяви Аделина Ковачева от Върховния административен съд (ВАС), която първа бе поканена за изслушване пред делегатите.

Според нея една от първите стъпки, които трябва да направи новия ВСС е да работи за равномерното регулиране на натовареността, тъй като “качественото правосъдие е това, което е в разумен срок и при високо качество”. Добави и, че ако не се приемат бързи мерки в тази посока най-натоварените съдилища са изправени пред срив.

“Отчетността предполага изработване на средна времева норма за изработването на едно дело от един съдия. Отчетността има и други измерения – отчетност на ВСС пред гилдията и обществото. Отчетност на отделния магистрат, особено по дела с обществен интерес”, каза още Ковачева.

Тя обърна сериозно внимание и на независимостта на съдебната власт, подчертавайки, че тя е цел, тъй като качественото правораздаване не би могло да се осигури от зависим съд.

“Тя зависи от избора на административни ръководители, от цялостната кадрова политика на съвета, от принципа за случайно разпределение, борбата с корупцията, финансовата независимост. Осигуряване на независимостта на отделния магистрат, който да се ползва от правила на ВСС затова кога и как може да сигнализира съвета за всяко посегателство в работата му”, смята Ковачева.

Бисерка Коцева: В мое лице трябва да виждате един много, много добър приятел

Сочената от магистрати за фаворитка на шефа на ВАС Георги Колев негова колежка в съда Бисерка Коцева посочи като мотивация да приеме номинацията си продължителния си трудов стаж от над 30 години.

Обясни и, че осигуряване на справедлив процес в разумен срок изцяло зависи от намаляването на натовареността.

“Доверието на обществото ще се повиши, когато е налице едно предвидимо правораздаване. Спорни въпроси да бъдат разрешавани по сходен начин въз основа на една добра тълкувателна дейност на ВКС”, посочи Коцева.

Допълни и, че би работила “с голямо желание и удоволствие затова първоначалното назначаване на магистратите да не страда от пороци. Ние сме длъжни да следим контактите си, да не провокираме лошо обществено мнение.”

Изказването ѝ предизвика бурни овации, тъй като увери делегатите, че ако бъде избрана ще работи активно за повишаване на възнагражденията в системата.

“Ако бъда избрана, освен колега в мое лице трябва да виждате един много много добър приятел. Една жена с много опит, която би ви била полезна”, завърши Коцева.

Величка Цанова: Командироването в системата трябва да бъде мотивирано

Бившият и.д. председател на Софийския градски съд и основен конкурент за поста на Владимира Янева – Величка Цанова заяви, че категорично не споделя възприетия в последните години принцип на командироване на съдии от един съд в друг, без да има публични мотиви за конкретния избор на магистрат.

По думите ѝ командироването трябва да се извършва само при сериозна необходимост, като продължително отсъствие на някой съдия, като административният ръководител ясно аргументира избора си.

“До този момент публичността на заседанията на ВСС не е достатъчна, така че да ни информира за дейността на съвета - за мотивите за вземане на определени решения. Не се публикуват заседанията на комисиите, не се публикува обсъждането, не се публикуват мотивите за тези решения. Трябва повече информация”, добави Цанова.

В отговор на въпрос от Стоил Сотиров от ВКС, какво е мнението ѝ за т. нар. “репетиционни” заседания на ВСС, които често предшестват публичните, тя заяви: “Категорично отрицателно ми е мнението, защото обществото остава с впечатлението, че всичко е предрешено.”

Владимир Вълков: Статуквото определено не се харесва на никого

Владимир Вълков от Софийския районен съд (СРС) обяви по време на изслушването си, че “статуквото определено не се харесва на никого”, уточнявайки, че властта не е цел, а средство да служи на обществото.

По думите му е необходимо време за постановяване на качествено съдебно решение, като е абсолютно задължение на ВСС да осигури условия за това.

Вълков по ангажимент, ако бъде избран, да работи за обсъждане на възможността авторитетни магистрати да могат да се командироват в комисиите по атестиране, тъй като често съвместяването на тази дейност с всекидневната работа на магистратите е невъзможно.

Галина Матейска: Освен наказания трябват и поощрения

“Проблеми има много – те обаче трябва да се решават, а не за тях да се говори, защото говореното е за други професии. Недопустимо е вече цялата ни съдебна система да бъде квалифицирана като неработеща”, заяви Галина Матейска от ВАС.

Тя също обърна внимание на колегите си, че ВСС е длъжен да анализира степента на натовареност и да изработи норми, съобразени с спецификите на отделните правни материи.

Матейска отдели време и на това, че в публичното пространство и в практиката на ВСС се обръщало внимание само на наказанията на магистрати, а не се правело достатъчно за поощряването на изрядните. Обяви се и против т. нар. “замразяване” на заплатите в системата.

Галя Георгиева: Медиите невинаги отразяват дейността на ВСС професионално

Според Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд следващият ВСС трябва да обърне повече внимание върху медийната си политика, тъй като журналистите невинаги отразяват дейността на съвета достатъчно професионално.

Тя също говори за неравномерното натоварване в системата, като отбеляза, че добави, че трябва да се обърне сериозно внимание и на езиковото обучение на езиковото обучение на магистратите.

Според Георгиева всеки член на ВСС трябва да отстоява независимостта на магистратите, като при получаване на сигнал за упражняване на натиск, съветът трябва да изслуша този, който го е подал.

“Всеки, който е станал магистрат да се научи да бъде независим при вземане на своите решения. Няма проблем в гилдията на магистратите, но има отделни случаи на магистрати, които не успяват да отстоят своята независимост”, смята тя.

Даниела Костова: Има безпрецедентна ерозия в доверието към съдебната власт

През последните години се наблюдава безпрецедентна ерозия в доверието към съдебната власт, смята Даниела Костова от Варненския окръжен съд.

Доверието към системата е въпрос на ангажимент на всеки един от нас. Можем и сме длъжни да предприемем реална промяна във ВСС. Нека да помогнем на обществото да разбере промените, които искаме да направим и защо. Аз разполагам с особен ключ – откритост. Смятам да го прилагам, ако бъда избрана. Това е моята дадена дума към вас”, добави тя.

По повод практиката на настоящия съвет да назначава деца на свои членове, Костова коментира, че би се противопоставила на подобни решения, “ако в тях има елемент, който създава впечатления за лични интереси и протекционизъм”.

Колегата ѝ Денчо Стоянов от Бургаския окръжен съд пък обяви, че ще работи в три направления, ако бъде избран за член на ВСС – издигане авторитета на съдебната власт и публичност, диалог с останалите две власти и ясно регламентирани правила за атестиране и провеждане на конкурсите за магистратите. Към него нямаше отправени въпроси.

Емилия Нашева: Надявам се да загърбим задкулисните уговорки

"Надявам се ние, съдиите, да покажем пред обществото своята независимост като гласуваме така както постановяваме своите актове – по съвест, убеждение и лична преценка. Надявам се да загърбим задкулисните уговорки и уреждането по втория начин, което създава зависимост. Такива са очакванията на гражданите, нека нашият вот бъде израз на нашето себеуважение", обърна се към делегатите Емилия Нашева, зам.-председател на Апелативен съд – Бургас.

Според нея, един от приоритетите в работата на следващия ВСС трябва да бъде гарантирането на справедливо, прозрачно кариерно израстване на магистратите, като гаранция за тяхната добра работа.


“Ще мога да спомогна за решаването на проблемите в системата, натрупани с години, каза съдия Ерик Василев от СГС. Основните акценти в работата на ВСС той вижда в подобряването на организацията на работа, преодоляване на негативното отношение в обществото и възстановяване на доверието във ВСС.

Калин Калпакчиев изброи седем конкретни приоритета, ако бъде избран

"През 2004 г. бях заместник-председател на Софийския районен съд и ръководител на Наказателното отделение. Във връзка с предстоящия избор на председател на СРС, аз изразих публично становището си какъв трябва да бъде той. Тогавашният председател на Софийския градски съд остана много недоволен от моето мнение и ми каза, че нямам право на кариерно израстване за неопределено време. Тогава колегата Галя Захарова от Софийския апелативен съд дойде при мен, каза, че е запозната със случая и след съгласуване с председателя на САС, тя ми предложи да бъде назначен за съдия в САС."

Това разказа Калин Калпакчиев от САС в отговор на въпрос какво мисли за колегите си, които израстват в кариерата, пропускайки едно или две нива. Питането всъщност бе насочено конкретно към него, тъй като той бе назначен от бившия шеф на съда Евгений Стайков, след като влезе в конфликт с бившия председател на СГС Светлин Михайлов.

Освен това той изброи седем свои приоритети: ВСС да дава конкретен и мотивиран отговор на всяко искане и призив за съдействие на всеки магистрат, обект на натиск; да започне незабавна дейност за методология за определяне и отчитане на натовареността; радикално нов подход на ВСС по атестирането; активна политика при повишаване и командироване; промяна на дисциплинарната дейност – задълбочен анализ на решенията на ВАС за 5 години назад; единен продукт за случайно разпределение на делата и адекватно разпределяне на бюджета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #6

  Докато не започнем пряко да ги избираме и то - само хора с висше образование /и доказана действителна диплома за него!/,тая сган ще продължи да се мУдри където не й е място -то и да руши дори и понятието за държавност!!!

 2. Анонимен
  #5

  А Вие видяхте ли как действаше председателя на Окръжен съд – Варна - Ванухи Аракелян при гласуването - т.нар. "часовникарско" гласуване - с лявата ръка (с часовник) - против, с дясната ръка (където го няма часовника) - за. Просто вижте видеото и ще Ви стане ясно. За каква независимост, за какво безпристрастно правосъдие говорим, когато всичките съдии са подвластни на началниците си. Наистина - Боже опази България.

 3. Анонимен
  #4

  ЛУЦИФЕР Нито един от кандидатите не промълви е една самокритична дума!? Очевидно съда е безупречен и очевидно нищо няма да се промени без външна СИЛОВА намеса! Съдебните наглеци смятат, че са си опекли работата на фона на общественото овчедушие и пасивност...

 4. Анонимен
  #3

  Каква независимост и претовареност им пречи на съдиите. Според мен нищо не им пречи. Пречи на нас гражданите, че са подкупни, че не сдят според законите, че са зависими от парите. Колко съдии бяха хванати с подкуп. И това е нищо. А тези, които не са хванати? А "гарван гарвану око не вади" - важи най-вече за съдиите. Нагли до безобразие. А каймака на правосъдната систевма, която си раздаде "по бедност" най-хубавите земи по Черноморието за жълти стотинки. И нищо. На тях трябваше да бъдат отнети правата за съзнателна заблуда на интитуциите. Хората знаят това и много повече, но лошото е, че нищо не може да се направи.

 5. Анонимен
  #2

  Истината за добре действаща съдебна система е отдавна известно - всеобща изборност на съдиите. Само така обществото може да упражнява контрол върху безобразията им и прикриването им зад имунитета. Крайно време е спрат да се изживяват като богоизбрани.

 6. Анонимен
  #1

  Истината за добра действаща съдебна система е отдавна известна - при най-малкото съмнение за недобросъвестност, подкупност, липса на безпристрасност - вън! Изборност на съдиите и прокурорите, не ти ме чеши по гърба сега, после ще те чеша аз! Трудна работа за България, но не невъзможна при честен подход!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.