Омбудсманът Константин Пенчев:

Някои от кандидатите за ВСС съсипаха съдебната система

Константин Пенчев. Сн. БГНЕС

Сред кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) има такива, които съсипаха съдебната система, заяви в сряда пред БНР националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той изрази надежда те да не бъдат избрани, но не пожела да говори с имена, защото в момента текат избори и не би желал да носи отговорност за избора на други хора.

"Аз се надявам те да не бъдат избрани, да има достатъчно зрялост у тези органи, които избират, да не изберат тези хора отново, защото те са познати до болка лица. Може би трябва да се зададе въпросът: "Когато реформираме една система, защо я реформираме?, т.е. кой я деформира, за да я реформираме. Все пак тази система има не много дълга история. Нещата се знаят, очевидците сме живи", коментира Пенчев.

На определението "до болка познатите лица" сред номинираните за новия ВСС отговарят Владислав Славов (председател на ВАС преди Пенчев), Бойко Рашков (бивш зам.-министър на правосъдието, висш следовател), Светла Петкова (бивш и.д. шеф на ВАС след Пенчев), Камен Ситнилски и Михаил Кожарев (заместник-главни прокурори).

Преди изслушването пред Народното събрание Владислав Славов дори влезе в конфликт с Константин Пенчев, след като го обвини, че е "затлачил" информационната система на ВАС. Славов, Рашков и Ситнилски са членове на ВСС в негови предишни състави.

"Лично аз си направих моите изводи – има кандидати, за които никога не бих гласувал, има и такива, които бих подкрепил. Някои от вносителите могат да не подкрепят яростно кандидатурата си, след като са изслушали представянето на всички", каза Пенчев.

Омбудсманът заяви, че с президента Росен Плевнелиев са на едно и също мнение, че прозрачността може да гарантира изцяло попълването на ВСС със свестни хора.

Той похвали депутатите за постигнатата прозрачност при изслушването на кандидатите, но разкритикува липсата ѝ в процеса по номиниране.

"А когато номинациите не са достатъчно добре направени и не са номинирани най-достойните, не могат да бъдат избрани най-достойните и при най-прозрачната процедура. Мисля, че този момент (с номинирането) беше неглижиран поради липса на достатъчно време. Не беше достатъчно разяснено какво се очаква от членовете на ВСС – говоря не само за парламентарните номинации, но и за номинациите от съдебната квота. Те повечето са на хора на пенсионна възраст или на предпенсионна възраст. По-малко на млади хора фигурират като кандидати", каза Пенчев.

Според него депутатите са задали всички необходими въпроси на кандидатите за ВСС. Той отхвърли критиките, че процедурата е била непълна, защото са били спестени неудобни въпроси.

"За мен е недопустимо кандидати за бъдещ ВСС да обсъждат назначения или дисциплинарни наказания, наложени от този ВСС, защото назначенията вече са извършени, хората вече заемат своите места и уважението към институциите и държавността не позволява на един бъдещ член на кадровия орган да каже „аз не одобрявам еди кой председател на еди кой си съд. Това е несериозно и неетично. Да искаме от тях това, е несериозно", каза Пенчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България