Без изненади на делегатското събрание на обвинителите

Двамата номинирани за ВСС зам.-главни прокурори влязоха безпроблемно в съвета

Камен Ситнилски и Румен Боев избрани още на първи тур, Михаил Кожарев и Елка Атанасова - след балотаж

Борис Велчев приветства колегите си в началото на събранието. Снимка: БГНЕС

Както се очакваше, двамата зам.-главни прокурори, номинирани за членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) - Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, безпроблемно влязоха в съвета, като първият бе избран още на първия тур, а вторият - след балотаж.

Заедно със Ситнилски след първото гласуване съдебен кадровик стана Румен Боев от Пловдивската апелативна прокуратура, а заедно с Кожарев на балотажа бе избрана окръжната прокурорка на Благоевград Елка Атанасова.

Ситнилски, Кожарев и Боев се смятаха в гилдията за сигурни фаворити още преди делегатското събрание на обвинителите в петък, а Атанасова бе спрягана, като една от кандидатите със сериозни шансове, заедно с районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова, останала пета.

След нея се нареди Георги Асенов от Плевенската окръжна прокуратура, изразил доста критично мнение по време на публично изслушване на кандидати преди десетина дни за поведението на МВР ръководството.

Ситнилски вече веднъж бе член на съвета, като зае мястото на подсъдимия по делото "Октопод" Цеко Йорданов пред 1997 г. Румен Боев пък е дългогодишен военен прокурор, който от десетина години е цивилен обвинител.

По думите на прокурори и за двамата, и за Кожарев е било активно лобирано из страната през последната седмица. Елка Атанасова пък е единствената различна кандидатура, която за разлика от тримата си колеги прояви критично отношение към дейността на прокуратурата.

По време на предварителните публични изслушвания на част от кандидатите тя коментира, че в държавното обвинение се толерират хората, които държат повече на бързината, отколкото на качеството в работата си.

Прокурорите в съвета трябва да се обединят за номинация за нов обвинител №1

Прокурорите, които ще влязат в новия състав на ВСС от професионалната и парламентарната квота да преодолеят евентуалните си различия и да се обединят около една обща и авторитетна кандидатура за нов главен прокурор. Това призова колегите си настоящият обвинител №1 Борис Велчев в началото на събранието.

"След конституирането на новия Висш съдебен съвет, четиримата наши представители трябва да си дадат сметка за една особена отговорност, която не отива на другите квоти във ВСС – да издигнат кандидатура за главен прокурор. Четиримата прокурори трябва да влязат във връзка и с прокурорите от парламентарната квота и заедно, преодолявайки симпатиите и антипатиите, да потърсят кандидатура, която да е убедителна. Апелирам да не отлагат дълго, защото законът ни притиска със сроковете", заяви Велчев.

7-годишният му мандат изтича през февруари догодина, но процедурата по избор на наследника му ще бъде открита още т. г., като това ще бъде първата и най-отговорна задача на следващия ВСС. Именно този залог зареди с допълнително напрежение и опасения за манипулации и предизвестен вот изборите на общо 11 членове на съвета от магистратурата.

Това пролича най-ясно по време на събранието на съдиите в събота, които отчетливо се разделиха на две лобита – едното около председателите на Върховния административен съд (ВАС), Софийския апелативен съд (САС), Пловдивския окръжен съд и Варненския окръжен съд (ВОС) - Георги Колев, Веселин Пенгезов, Сотир Цацаров и Ванухи Аракелян и другото – около реформаторски настроения и остро критичен към управляващите Съюз на съдиите в България (ССБ).

В крайна сметка от съдийската квота бяха избрани Камен Иванов от САС (близък до Пенгезов), Юлия Ковачева от ВАС (но излъчена от кюстендилските съдии и неподкрепена от Колев), Милка Итова от Софийския градски съд (приближена на шефа на ВАС), Даниела Костова от ВОС (подкрепена от Аракелян), Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд (близка до смятания за основен претендент за следващ главен прокурор Цацаров) и най-силният кандидат на ССБ – Калин Калпакчиев от САС.

В сряда следователите избраха за член на съвета зам.-шефа на Националната следствена служба Румен Георгиев, като за разлика от съдиите гласуваха само веднъж без да се стига до балотаж.

След приключването на делегатското събрание на прокурорите в петък предстои единствено излъчването на 11-те членове на ВСС от парламентарната квота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?