Съпругата на единствения кандидат за главен прокурор замесена в укриване на данъци

Сотир Цацаров

Пловдивският нотариус Меглена Цацарова, която е съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров, е участвала в сделка, при която е прикрита действителната цена на закупените два имота, съобщи в сряда сайтът "Биволъ".

През 2008 година Цацарова и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, решават да купят две овощни градини от по 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско.

По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лв. вместо 119 151 лева, пише "Бивол". Според изчисленията на сайта така купувачите са "спестили" над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси, припомня изданието.

Информацията за тези сделки е изнесена още през 2009 г. от в. "24 часа", но в напълно различен контекст. Там Цацарови са представени единствено като жертви на измама. Сделките фигурират в Агенцията по вписванията, съдебно решение на ОС - Кърджали по последвалото дело за измама и имотната декларация на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров

"24 часа" пише за въпросната сделка, защото за единия от имотите купувачите твърдят, че са измамени и си търсят правата в съда.

Цацарови и Бояджиеви купуват имотите, но се оказва, че жената, която им продава имотите, не е реалният собственик на една от двете овощни градини. Скоро се появяват истинските собственици, които са братовчеди на продавачката, и предявяват претенции за имота. Нотариусите Цацарова и Бояджиева завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите.

Делото се гледа в Кърджали, защото Цацаров е шеф на съда в Пловдив и съдиите там си правят отвод. В присъдата на Окръжен съд - Кърджали от 26/05/2009 г. са цитирани части от пледоарията на адвоката на Цацарови и Бояджиеви, от която също става ясно, че е записана симулативна цена при сделката.

"Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която и е била платена. Твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151,11 лева по Централния курс на БНБ към датата на плащането)", се казва в документите по делото, цитирани от "Бивол".

Според "Бивол", за да се застраховат от злоупотреба, като едновременно удовлетворят изричната молба на продавача да не се обявява пълната цена, Цацарова и Бояджиева са измислили схема. Страните подписали предварителен договор, в който също е вписана цена от 1000 лв., а реалната цена е маскирана като обезщетение от 60 408 евро, което продавачът трябва да изплати на купувачите в случай, че сделката се развали по негова вина.

Ответницата обаче твърди пред съда, позовавайки се на нотариалния акт, че не знае за никакви привидни и прикрити цени, а е получила само 1000 лв за имота.

В решението си съдът приема за вярно записаното в предварителния договор и осъжда продавача да върне парите на Цацарова и Бояджиева заедно със законната лихва и разноските по делото.

Съдебната сага около този терен обаче се заплита. Осъдената Мария Сотирова обжалва и не връща парите, с които вече е купила апартамент в Пловдив и го е прехвърлила на сина си. Тя обжалва и собствеността на братовчедите си.

От друга страна братовчедите завеждат дело, за да влязат във владение на овощната градина. Като ответници са посочени Меглена и Сотир Цацарови и техните съсобственици Адела Бояджиева и Иван Бояджиев, тъй като имотът вече е семейна съсобственост.

Вторият имот, закупен по същото време от Цацарова и Бояджиева, също е изповядан на цена от 1000 лв., но както се вижда от декларацията на Сотир Цацаров, реално е струвал колкото и първия: 60 408 евро. Така общата сума дължима на фиска от тези транзакции става близо 5000 лв.

Сайтът "Бивол" съобщава, че е потърсил за коментар Цацарова и Бояджиева по имейла каква сума местен данък и такса вписване са платили за сделката, но отговор не е бил получен. Коментар е отказан по телефона и от нотариалната кантора на Бояджиева, а от кантората на Цацарова са отклонили обаждането с аргумент, че тя е много заета. "Бивол" не е успял да се свърже и със Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?