Цачева ще гласува с ”да” за развитие на ядрената енергетика в България

сн. БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че ще гласува със ”да” на подготвяния референдум за развитие на ядената енергетика в България.

В четвъртък правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите ”Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”, а не въпросът от инициираната от БСП подписка: ”Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка ”Белене”

 ”Ще участвам в референдума и ще гласувам с ”да”...Ние имаме приета стратегия в Народното събрание от 2011 г., където тази тема е застъпена, където мнозинството, управляващите сме подкрепили тази стратегия”, заяви Цачева пред  Дарик радио в събота.

”Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Преходът направи от Плевенска област от една индустриална развита част в нашата държава, един селскостопански регион, в който ”промишленост”, ”индустрия” са понятия, които са свързани вече с исторически оттенък. Хората са бедни, безработицата голяма. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени. Но дотук със желанията и намеренията. Оттук започва възможността за реализиране на този проект”, коментира председателят на парламента.

”Това за мен към днешна дата е един невъзможен, компрометиран проект по начина, по който той се е развивал във времето след 1981 г. Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат”, каза още тя.

”Това не означава, че за идните поколения само заради това, че някой не е довел до край договорите за ”Белене”, трябва да се затвори изцяло страницата и не трябва да мислим в перспектива напред какво би се случило”, допълни Цачева.

”Очаквам тази седмица правната комисия да представи своя доклад. Ще гласуваме най-вероятно тази седмица в пленарна зала, защото аз държа да спазим сроковете на закона и в тримесечен срок да имаме произнасяне по искането за референдум. Какво следва - обнародване в ”Държавен вестник”, Указ на президента за насрочването му. В края на януари, началото на февруари ние ще проведем референдум”, обобщи още Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България