Царистите тънат в неведение кога Симеон ще регистрира конгресните решения

В НДСВ за пореден път се оказват в неведение какво е намерението на лидера им Симеон Сакскобургготски. Този път сложният ребус, пред който са поставени, е дали доверени на него юристи са внесли или имат намерение да внасят в съда документи за регистрация на решенията на Третия извънреден партиен конгрес, който се проведе на 3 юни.

Тогава в редиците на жълтите избухна огромен скандал заради съмнения в “манипулации” на избора на новото партийно ръководство, в което не попадна един от доскоро приближените на Симеон лица – Пламен Панайотов. Веднага след конгреса по-голяма част от Парламентарната група на НДСВ се разбунтува срещу колегата си Милен Велчев, който отговаряше за организацията на висшия форум. Така, въпреки че впоследствие лидерът на царистите тушира до голяма степен бунта в партийните редици, двете лобита – на”панайотките” и “миленките”, продължават да твърдят, че битката в НДСВ тепърва предстои и вероятно партията ще последва примера на СДС и ще се разцепи.

Въпреки напрежението в двата лагера, откъм приближените на Сакскобургготски непрекъснато продължават да идват сигнали, че той не се е отказал и ще регистрира конгресните решения. От тях безспорните са няколко – преизбирането на Симеон като лидер, промените в устава, партийната програма и преименуването на Национално движение Симеон Втори в Национално движение за стабилност и възход.

Пред Mediapool близкият до лидера Олимпи Кътев коментира, че не знае да са предприети стъпки за регистрация на конгресни решения. Владимир Каролев, който на 3 юни попадна в новото партийно ръководство, обясни също, че не е чувал за намерения тези дни да бъдат внасяни документи. “По устав лидерът само може да предприеме такива стъпки”, допълни той.

Жълти народни представители обясниха, че най-вероятно отговорната задача Сакскобургготски е дал на външни юристи, а не на някои от депутатите си прависти. Пред Mediapool депутатът Николай Свинаров, който влезе в групата на бунтарите, обясни, че не виждал пречка безспорните решения да бъдат регистрирани, като допълни, че продължава да стои на позицията си, че има нарушения на избора на новия Политически съвет на партията. Свинаров смята, че “един съд може да направи всичко, като може да има пълна или частична регистрация на конгресните решения, както и да даде отказ”.

Проблемът е обаче, че Сакскобургготски иска да регистрира не само безспорните решения, но и новото ръководство, като така наложи окончателно волята си, след като преди две седмици взе оставките на петимата си  заместници – Свинаров, Пламен Панайотов, Милен Велчев, Долорес Арсенова, Соломон Паси, както и на секретаря Владимир Дончев, и така остана сам да управлява партията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България