Цацаров: Брюксел постави оценка най-много 4.50 на съдебната система

До седмица прокуратурата ще представи идеите си за реформа

Главният прокурор Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Главния прокурор Сотир Цацаров вижда в доклада на Европейската комисия “оценка най-много 4.50” за работата на българската съдебна система през миналата година.

Той анонсира първите действия, които ще бъдат приети в прокуратурата във връзка с препоръките, записани в документа.

През следващата седмица държавното обвинение ще представи предложение за създаване на структура, която да се занимава с корупционните дела. Ще бъдат обявени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс за превенция на "масовото осуетяване на изпълнението на влезли в сила присъди".

Главният прокурор даде да се разбере, че засега няма да влиза в подробности по предложенията.

Цацаров коментира, че констатациите в доклада са обективни, а той е удовлетворен от написаното в него.

Според него докладът на ЕК не показва отчайващо изоставане на България от Румъния. Той допълни, че докладът не посочва отличници, въпреки позитивните оценки за държавното обвинение.

Същевременно до медиите в четвъртък бе разпространена писмена позиция на ръководството на прокуратурата за доклада на ЕК. В нея той е оценен като максимално реалистичен и обективен.

Докладът представя точна картина на действителното положение в областта на правосъдието и вътрешните работи, с изводи и оценки, които напълно се споделят, се казва в документа и се добавя, че отправените препоръки по отношение на съдебната власт, противодействието на корупцията и организираната престъпност следва да бъдат основни ориентири и цели за изпълнение през 2015 г. за всички органи на държавна власт.

В позицията се посочва още, че е обективна и оценката за постигнатото от българската прокуратура. Отчетен е значителен напредък в изпълнението на Плана за действие, приет през 2013 г., съобразно препоръките тогава по Механизма за сътрудничество и проверка. Положително е отношението към предложенията на главния прокурор за децентрализация на прокурорската система и предоставянето на допълнителни гаранции за ненамеса в работата на прокурорите.

Неоспорим е обаче общият извод за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи, се посочва в позицията на прокуратурата. Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително "продължава да бъде проблем" у нас.

Комисията препоръчва "изпълнение на новата съдебна стратегия ... както и на разработените идеи, представени от прокуратурата", се припомня в позицията. Препоръчва също "укрепване на капацитета на прокуратурата за преследване на случаите на корупция на високо равнище". В максимално кратък срок ръководството на Прокуратурата ще представи публично на вниманието на парламентарно представените политически сили и на министър-председателя експертен проект за най-належащи минимални изменения в НПК.

Основен акцент в проекта са предложения относно мерките за процесуална принуда, насочени към решение на проблема "с осъдените престъпници, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият". Предлагат се и изменения, засягащи специализираните органи на съдебната власт, както и изменения в други закони. В същия срок ще е налице проект за създаване на специализирана структура за противодействие на корупцията, действаща на територията на страната, на основата на специализираните звена, оценени положително в доклада на ЕК. Още през декември 2014 г., в хода на дискусията по актуализираната стратегия за съдебна реформа, е представен и проект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в частта му относно прокуратурата, се припомня в позицията.

Ръководството на прокуратурата е на категоричното становище за продължаващата необходимост и позитивен ефект от действието на Механизма за сътрудничество и проверка, имащ характера на катализатор и стимул за реформи и решителни действия. Главният прокурор счита, че сега са необходими обединени усилия на всички власти за изпълнение на препоръките на Комисията. Прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика, се посочва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?