Цацаров и Панов заедно срещу предложенията на ВМРО за неизбежната отбрана

ВСС отказа на Цачева да участва в изготвянето на проект, който вече е готов

Цацаров и Панов заедно срещу предложенията на ВМРО за неизбежната отбрана

Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира инициативата на изпълнителната власт за промяна в Наказателния кодекс, която да разшири възможностите за употреба на сила при неизбежна отбрана. Институцията знаково отхвърли поканата на правосъдния министър Цецка Цачева да изпрати свои представители в работната група, която да изработи промените, за които настояват "Обединени патриоти". Решението демонстрира рядка проява на единодушие между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Повод за промените стана последният случай от Пловдив, при който медик застреля влязъл в гаража му крадец. ВМРО и "Атака" яхнаха протестите в защита на лекаря, но разкритите от следствието факти показват, че убийството не е било точно акт на неизбежна отбрана. Д-р Иван Димитров е наблюдавал крадеца в продължение на около 20 -30 минути, след което и изпразнил цял пълнител по него. Протестите заглъхнаха след намесата на прокуратурата, но управляващите продължиха да говорят за промяна в закона под натиска на ВМРО.

Преди ден премиерът Бойко Борисов също предупреди министрите, че нужно "много внимателно" прецизиране на текстовете, "защото утре някой може да застреля деца, както берат череши".

Борисов призовава да се спре с "философстването" по темата за "неизбежната отбрана" и да се проведе широка дискусия с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. Сега става ясно, че дори непримирими противници в съдебната власт са склонни да се обединят, когато става дума за промяна по толкова чувствителен въпрос.

Шефът на ВКС Лозан Панов напомни пред съдебния съвет, че неизбежната отбрана е много стар правен институт и по прилагането му има богата съдебна практика.

"Какво налага промени и защо се внася сега, това не е написано в мотивите към предложението (на Министерството на правосъдието за създаване на работна група). Остава горчив привкус как отново пристъпваме към промени на закона", каза той и напомни, че Европейската комисия вече е критикувала България за непредвидимия законодателен процес.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата също няма да изпраща представители в работната група на Министерството на правосъдието, тъй като тя ще работи по вече представения текст от ВМРО.

"Неща, които са фундаментални в наказателното право, се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка. Не трябва да ги узаконяваме с наше участие", каза Цацаров. Според него би било пълен абсурд, ако парламентът промени закона, без да се допита до академичната общност. По думите му законодателният подход на изпълнителната власт е "смущаващ".

"Включването ни сега в работна група, която трябва да изготви нещо, което е изготвено, е безсмислено", заяви Цацаров.

Мотивите за промяна на НК са подготвени от ВМРО и бяха защитени от лидера на партията и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов. В тях се казва: "Институтът на неизбежна отбрана трябва да се разшири, както и да се направят промени, които да се борят за намаляването на битовите кражби. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс на Република България".

Цацаров коментира, че за промяна на подобни текстове не е нужно само желание, но и компетентност.

Сега НК предвижда, че "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище".

Предложението на ВМРО е текстът да се разшири неимоверно: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, както и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Споделяне

Още от България