Цацаров незаконно разпореди проверка на ремонта на тунела "Ечемишка"

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по телевизионен репортаж и разпореди спецзвеното в Софийската градска прокуратура да провери на ремонта на тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус", съобщиха във вторник от пресцентъра на държавното обвинение. Става дума за същия тунел, в който на 5 февруари се откърти ръждясала греда на осветлението и уби жена в преминаващ автомобил.

Проблемът е, че по закон Цацаров няма как да "разпорежда" на прокурорите в градска прокуратура, защото те са пряко подчинени само на градския прокурор на София Емилия Русинова.

По-рано този месец служебното правителство извърши спешен ремонт за подмяна на осветлението, който излезе 390 000 лева. Работата беше свършена от държавната фирма "Автомагистрали", назначена да поддържа този участък от магистралата. Фирмата се управлява от Министерството на регионалното развитие.

Предаването "Господари на ефира" направи собствена проверка на казуса, която приключи с извод, че цената на ремонта е завишена. Журналистите са се обърнали за консултация към инж. Славчо Славов, който е собственик на фирма за електроизграждане. По негови сметки ремонтът на тунела с най-скъпи материали би струвал по-малко от 150 000 лева.

"Влагайки най-скъпите материали, без допълнителни отстъпки поради екстремно кратките срокове на изпълнение, установихме, че най-високата цена за тази услуга без чиста печалба на фирмата, възлиза на 144 170 лева без ДДС с включени непредвидени разходи", казва Славов, цитиран от предаването.

"В излъчения репортаж (на "Господари на ефира") се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба, поради което главният прокурор разпореди на Специализираното звено "Антикорупция“ - Софийската градска прокуратура извършване на спешна проверка по случая", се казва в съобщението на прокуратурата.

През август миналата година влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, които отнеха властта на Цацаров да ръководи директно прокурорите от спецзвеното от Софийската градска прокуратура. По закон те са подчинени пряко само на градската прокурорка Емилия Русинова.

Въпреки това заповедта на Цацаров се изпълнява спешно, става ясно от съобщението на прокуратурата. В момента прокурори и следователи от спецзвеното “Антикорупция“ изискват от Агенция "Пътна инфраструктура" и от дружеството "Автомагистрали" цялата документация във връзка с извършения спешен ремонт на тунела. Срокът за извършване на проверката е 14-дневен.

Споделяне

Още по темата

Още от България