Цацаров ще гласува за Гешев не един, а два пъти

Зам.-главният прокурор сам поискал проверката дали извършил нарушения по случая Иванчева. Такива не са открити

Цацаров ще гласува за Гешев не един, а два пъти

Зам.-главният прокурор Иван Гешев има пълната подкрепа на началника си Сотир Цацаров да заеме мястото му. Сегашният шеф на държавното обвинение за втори път декларира, че ако се наложи, би гласувал Гешев не веднъж, а два пъти. Така Цацаров елиминира евентуален опит на президента Румен Радев да върне кандидатурата на заместника му, каквото правомощие държавният глава има.

Часове след като Цацаров декларира пълната си подкрепа за Гешев, кандидатът премина поредната "проверка" във Висшия съдебен съвет (ВСС). Комисията по етика към прокурорската колегия прие без забележки кандидатурата му, но за разлика от изслушването в понеделник, членовете си позволиха няколко въпроса. На тях Гешев отговори без затруднения. От изчетения пред комисията доклад се разбра, че зам.-главният прокурор сам е поискал да бъде проверено дали има някакви връзки със съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин, който бе основен свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Очаквано, нарушения от страна на Гешев не бяха открити, макар да бе констатирано, че той и съдружникът Марио Кърковски са стари приятели.

Това е добър избор за българската прокуратура

"Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев. Казано по друг начин, аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура", заяви Цацаров.

Сценарият с евентуалното връщане на вече избрания от ВСС Гешев от страна на президента засега е само хипотетичен. Преди няколко дни Радев бе попитан дали би направил подобно нещо, но отговорът му бе мъгляв – президентът заяви само, че в Конституцията пише кога се намесва държавният глава. Връщането на избран главен прокурор не би било прецедент. По този начин президентът Петър Стоянов отказа да подпише указ за назначаването на Бойко Рашков, макар той да бе събрал достатъчно гласове при вота във ВСС. Впоследствие за главен прокурор бе избран Никола Филчев.

В настоящата ситуация "резервна" кандидатура може би не е обсъждана. Още преди месец Цацаров даде да се разбере, че би гласувал за Гешев колкото пъти се наложи. По закон президентът може да върне кандидатурата само веднъж. По традиция цялата прокурорска колегия във ВСС гласува в унисон с главния прокурор. Всичките ѝ 11 членове издигнаха кандидатурата на Гешев единодушно. Това значи, че кандидатът има нужда от още 6 гласа, за да бъде избран. С вота на парламентарната квота в съвета това може да стане безпроблемно.

Една проверка, моля

Гешев сам е подал заявление за проверка на близостта му със съдружника на Ваклин Марио Кърковски, разбра се при изслушването му във ВСС. За историята се разбра от публикация на ФрогНюз през май. Тогава стана ясно, че жената до Гешев – Детелина Ханчева, си е купила жилище от Кърковски, с когото по-рано е била и съдружник. Тогава Гешев коментира, че не чете ФрогНюз по хигиенни съображение. Прокуратурата провери случая, констатира, че Гешев и Кърковски са приятели, но не откри нарушения. 

Извадено от контекста

Освен за историята с Кърковски, Гешев проверяван и заради интервюто си пред БНТ от юли, когато заяви, че не вярва в разделението на властите, прокламирано от "десните екстремисти". Подобна заявка не е направила лошо впечатление на проверяващите, стана ясно от доклада на етичната комисия. Нещо повече, те, както и прокурорът са убедени, че думите са били извадени от контекста.

"Едно мое изречение беше извадено от контекста, съзнателно и очаквано, ще кажа само, че каквото и да бях казал нещо щеше да бъде извадено, държавната власт произтича от народа и тази власт се осъществява от три независими системи, като обаче са във взаимна връзка, това съм посочил в интервюто", заяви кандидатът във вторник.

Той се впусна в обяснения как властите у нас нямали проблем с разделението, а тъкмо обратното – с взаимодействието. Гешев цитира и решения на Конституционния съд, в който се казвало, че съвместната работа е нещо нормално.

"Трябва да се изграждат мостове, а не да се вдигат стени", обобщи той.

Най-прозрачната процедура в ЕС

Изборът на главен прокурор в България е най-прозрачната сред подобните процедури в целия ЕС, каза още Гешев. Той цитира изследване на "Отворено общество", което правило подобна класация.

"Част от атаките са и атаките срещу процедурата, трябва съвсем ясно да се каже, че това е една от най-откритите и честни процедури в ЕС", обобщи кандидатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?