Цацаров ще пише инструкция как се разследват адвокати

Цацаров ще пише инструкция как се разследват адвокати

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил написването на специална инструкция какво могат да правят прокурорите и следователите, когато разследват адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, съобщиха от прокуратурата.

Причината – опитът на разследващите да изземат кореспонденция между адвокат и клиент при обиска на кантората на адвокат Лазар Карадалиев в края на миналата година. Той е защитник на банкера Цветан Василев по делото КТБ и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Обискът в кантората му предизвика остра реакция от над 200 адвокати, които припомниха, че Законът за адвокатурата защитава кореспонденцията с клиентите им и тези книжа не могат да се изземват. Заради недоволството Цацаров е имал среща с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и заместника ѝ Людмил Рангелов.

"Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, главният прокурор е възложил изготвянето на проект на акт за методическо ръководство (инструкция) за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на Европейския съд по правата на човека", се посочва в съобщението.

След обиските в кантората му Карадалиев бе обвинен за участие в престъпна група за пране на пари заедно с Гебрев. Адвокатът заподозря, че обвинението е заради оръжейния завод "Дунарит", който стана причина за конфликт между Гебрев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Карадалиев обясни, че следователите са търсили акционерната книга на "Дунарит" и други документи, свързани със завода, както и електронните подписи на адвокатите.

Адвокатите нямат имунитет, отговори зам.-главният прокурор Иван Гешев, който също е присъствал на срещата с Висшия адвокатски съвет. Според него разследващите имат данни за пране на пари, които са стигали до руски олигарх.

Тезата, че адвокатите не са застраховани от наказателно преследване е била повторена и при срещата с Негенцова и Рангелов, става ясно от съобщението. На адвокатите е заявено, че за претърсването в кантората е имало разрешение от съд и че търсените документи не са били кореспонденция с клиенти. В случая ставало дума за "лична престъпна дейност" на адвокат, а не за работата му като защитник и затова книжата не били под защитата на Закона за адвокатурата.

"Тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент", се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България