Централна Русия е в пламъци

Централна Русия е в пламъци

След невижданите жеги голяма част от Русия бе обхваната от огромни горски пожари, унищожили вече хиляди хектари гори, стотици къщи и взели до този момент 24 човешки жертви, съобщават в петък руските медии. Пламъците са се разпростряли във Воронежска, Нижгородска, Рязанска, Липецка и Московска област, в райони на Сибир и Далечния Изток.

Пожари унищожиха над 200 хиляди хектара гори край град Воронеж в южната част на Русия, на около 480 километра от Москва.

Болницата във Воронеж е била евакуирана. Над 800 пациенти били прехвърлени в други лечебни заведения заради стесняващия се обръч от горски пожари около града. Над 1200 деца са били евакуирани от няколко детски лагера в района. В села близо до града са изгорели стотици къщи.

Министерството на извънредните ситуации сформира нова група от около 600 души за борба с пожарите във Воронежска област. С това общия брой на участниците в действията по локализиране на пожарите ще надхвърли 1000 души.

В кампанията участват 127 пожарни и специализирани автомобила. При гасенето на пожар в село Каменная Верховка близо до град Воронеж е загинал един пожарникар. В района пожарите са причинили смъртта на още четирима души, а 21 са били хоспитализирани заради изгаряния.

В района на Нижни Новгород, на 400 километра източно от Москва, пожарите са унищожили над 340 къщи. Евакуирани са над 1200 души от особено застрашени села в района. Пожарите се подсилват от бурен вятър със скорост до 28 метра в секунда.

В района на Нижни Новгород и на Воронеж са изгорени до основи общо 818 къщи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Над 1200 души са евакуирани и в Рязанска област. В селата в района са изгорели десетки къщи.

Над 2500 хектара гора горят и в Якутия. Температурите за най-студената република в състава на Руската федерация са "африкански", посочва ИТАР-ТАСС. Даже на т. нар. полюс на студа, където е била измерена най-ниската температура на земята, сега термометрите показват над 30 градуса по целзий.

От началото на пожароопасния сезон в Якутия са изгорели близо 6600 хектара гори.

В Далекоизточния федерален окръг, по данни на Министерството на извънредните ситуации, са изгорели вече над 1500 квадратни километра гора, степи и тундра.

Президентът Дмитрий Медведев нареди на министерството на отбраната да помогне за потушаването на горските пожари. Президентът поръча на министерството на регионите да изготви проекти за строителство на нови жилища във всеки от пострадалите от пожарите райони. Министерството трябва да изгради както временни постройки, така и постоянни жилищни сгради със съвременни качествени материали, но по технология, позволяваща бързо строителство. Той отбеляза, че ако пострадалите региони се нуждаят от допълнително финансиране за проектите, правителството ще го предостави.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят