Цецка Цачева кани "Тошиба" да инвестира в енергийна мощност на мястото на “Белене”

Председателят на парламента Цецка Цачева покани японският концерн "Тошиба" да участва в разработването на алтернативен на АЕЦ “Белене” проект, в който да са представени най-новите енергийни технологии на компанията. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание. Парламентарна делегация начело с Цачева е на официална визита в Япония втори ден.

Цачева е подчертала важността, която такъв проект ще има за икономиката и енергетиката на България. Представителите на "Тошиба" са изразили благодарност за направеното предложение и са уверили, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализация на нова енергийна мощност на площадката на АЕЦ "Белене".

Ръководството на "Тошиба" е потвърдило желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика, става ясно още от прессъобщението на Народното събрание.

Цачева се е срещнала с президента на "Тошиба Пауър Системс" Йошихару Игараши и Йошихиро Абуратани – вицепрезидент на фирмата.

Йошихару Игараши е отбелязал, че ползотворното сътрудничество с България има повече от 30-годишна история. Той е посочил обектите на българската енергетика, построени с участието на "Тошиба" – ПАВЕЦ "Чаира", модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ "Марица изток-2". Йошихару Игараши е изразил надежда, че сътрудничеството в областта на енергетиката ще продължи, като "Тошиба" ще предложи най-новите си високоефективни и екологични технологии.

Председателят на българския парламент е предал поздрави от премиера Бойко Борисов и отличните му впечатления от срещите си с представители на "Тошиба" по време на посещението си в Япония в началото на 2011 г.

Цецка Цачева е отбелязала възможностите за по-тясно сътрудничество на японската фирма с българските машиностроители, като даде за пример завод "Вапцаров" в Плевен, произвеждащ висококачествени турбини.

Споделяне

Още по темата

Още от България